Igazi “fekete hattyú”

Posted by

Szalay-Berzeviczy Attila
Gazdaságpolitikai szempontból egy fő megoldandó feladata van most a kormánynak: segíteni áthidalni a következő négy-öt hónapot úgy, hogy aztán mihamarabb újraindítsuk a lefagyott gazdaságot.

  1. Négy vagy öt hónapra mindenkinek alapjövedelmet kell biztosítani, aki a vírus miatt, önhibáján kívül veszíti el az állását (utazási irodák munkatársai, piloták, mozi jegyszedők, pincérek, előadó-művészek, KKV alkalmazottak, stb).
  2. Megállapodni a bankokkal a lakossági és a KKV hitelek törlesztésének az átmeneti felfüggesztéséről. Ha az emberek úgy tudnak otthon ücsörögni, hogy van miből ételt és gyógyszert vásárolniuk, és a hiteleiket biztonságban tudják, akkor ki lehet bírni fegyelmezetten az elöttünk álló időszakot, és akkor a gazdaság gyorsan újraindítható lesz a járvány után.

Én biztos, hogy ebbe a két irányba mozgósítanám most a költségvetést, amiben sok tartalékot látok, hiszen annak számos eleme irreleváns a mai helyzet fényében. Továbbá nagyon fontosnak tartom most azt is, hogy a forint árfolyama stabilan legyen tartva.
A gazdasági életben, Nassim Taleb professzor könyve által bevezetett definició szerinta „fekete hattyú” azon események gyűjtőneve, amelyeknek a bekövetkezte rendkívül valószínűtlen, előreláthatatlan, de ha mégis bekövetkeznek, akkor tömeghatást váltanak ki, és a világot akár a feje tetejére is állítják.
Mi most az életünkben először egy igazi „fekete hattyú” helyzetbe kerültünk, aminek a kezelése kormányzati feladat, mert a piaci szereplők ezzel nem tudnak mit kezdeni. Éppen ezért most óriási szükség van a költségvetés megfelelő mozgósítására.

A volt tőzsdeelnök írását a Facebookon publikálta