Fertőzött volt a marokkói miniszter

Posted by

Március 14-ről március 15-re virradó éjszaka derült ki, hogy a március 10-én, kedden Szentendrén járt miniszteri delegáció egyik tagja, a marokkói közlekedési és vízügyi miniszter Abdelkader Amara koronavírus (COVID-19) fertőzöttként járt hazánkban. (Jelenlegi információink szerint betegsége enyhe lefolyású, tudomásunk szerint a diplomata most teljesen tünetmentes.)
A miniszter és delegációja kedden a Városháza dísztermében egy előadást hallgatott meg a mobilgát beruházásról, majd a delegáció lesétált a Dunakorzóra, ahol a VSZN Zrt. csapata összeállított nekik egy szelvényt a mobilgátból.
A delegációt a polgármesteri kabinet fogadta, elsősorban Pilis Dániel alpolgármester.
Az alábbiakról döntöttünk ma, március 15-én, kora reggel:
• A mai koszorúzáson nem vesz részt sem az alpolgármester, sem a polgármester, sem a kabinet és a hivatal azon tagjai, akik a marokkói delegáció fogadásán részt vettek.
• A koszorúzáson Fülöp Zsolt polgármestert és Pilis Dániel alpolgármestert Helyes Imre Mihály tanácsnok helyettesíti.
• Mindazon személyek, akik a marokkói delegáció fogadásán és kalauzolásán részt vettek, március 15-től kezdve otthon maradnak, úgynevezett “önkéntes karanténban”. Ez sajnos vonatkozik Fülöp Zsolt polgármesterre is, aki az egész mögöttünk lévő héten folyamatosan együtt dolgozott Pilis Dániel alpolgármesterrel.
• A polgármester úr ma korán reggel, több körben egyeztetett az ÁNTSZ helyi vezetőjével, és ígéretet kaptunk arra, hogy még a mai napon az ÁNTSZ országos vezetése kidolgoz erre a helyzetre egy protokollt: a polgármester gyorsteszteket kért mindazok számára, akik a marokkói delegációval érintkezésbe kerültek, valamint az ő közvetlen családtagjaik és közeli munkatársaik számára.
• A polgármester úr intézkedett arról, hogy még a mai napon pontos lista kerüljön összeállításra arról, hogy kik vettek részt a marokkóiak fogadásán. Ebbe természetesen nem csak a Városháza dolgozói tartoznak bele, de a VSZN Zrt. munkatársai is, hiszen a marokkói miniszter közelről vizsgálta a fém elemeket, sőt a szelvény összeállítása után egy közös fotó is készült a felépült mobilgát rész előtt.
• A dísztermet, a kilincseket, lépcsőt, valamint a női/férfi mellékhelyiséget március 16-án, hétfő hajnalban, még a hivatali munkaidő előtt fertőtlenítik.
Minden további fejleményről, legyen szó a városi óvodákról, iskolákról, bölcsődéről, vagy éppen ez esetben az alpolgármester urat érintő hírről, mindig, azonnali tájékoztatást adunk.

Szentendre hivatalos oldaláról

Kép. Épül a mobilgát