Hétfőtől bezárnak az iskolák

Posted by

Orbán Viktor miniszterelnök péntek este irodájából, a Facebook-oldalán közvetített felvételen közölte, hogy hétfőtől “új oktatási munkarend lép életbe”, ami kissé bonyolultan fejezi ki azt, hogy bezárnak az iskolák. 
Közölte a mai döntések hamarosan rendeletek formájában is megjelennek. A mai megbeszélések és egyeztetések eredményeként úgy döntöttek, hogy 10 akciócsoportot állítanak föl a járvány kezelésére és a megelőzésre:

  • oktatásit
  • járványügyit, mivel egy mobil konténerkórház felépítését is elrendelték,
  • lesz egy a létfontosságú vállalatok védelmére,
  • nemzetközi koordinációért felelős akciócsoportot,
  • kommunikációs akciócsoport,
  • rendkívüli jogrendért felelős csoport,
  • pénzügyi akciócsoportot,
  • és egy gazdaság újraindításáért felelős csoportot is felállítottak.
  • Lesz egy kutatócsoport is, megpróbálnak ugyanis gyógyszert, vakcinát fejleszteni,
  • és lett egy határellenőrzési akciócsoport is.

Ami a rendelkezésre álló készleteket illeti, elmondta: kesztyűből 22 millió pár, maszkból 1,2 milliónyi áll rendelkezésre, érkezik 1 millió műtéti sebészi maszk, emellett van 2000 lélegeztetőgép és 2000 altatógép. Ezek sok tízezer megbetegedés esetén is elegendőek lesz, de új eszközök beszerzéséről is döntöttek.
A következő döntés, hogy Irán, Kína, Dél-Korea és Olaszország után Izraelből sem lehet külföldiként bejönni az országba, a magyar állampolgárokra pedig két hét kötelező karantén vár.
Az oktatást érintő kérdéseket is hoztak, mivel a miniszterelnök szerint arra kell készülni, hogy hónapokra megváltozik az életünk, ehhez pedig igazodni kell az oktatásnak is. Az akciócsoport javaslatára március 16-tól kezdve új oktatási munkarend lép életbe: tantermen kívüli digitális munkarendVagyis a tanulók nem mehetnek be az iskolába, nem látogathatják az intézményeket. Az igazgatónak be kell menni, és a tanároknak is, ha otthonról nem tudják megoldani a digitális oktatást. Mivel ez új eljárásokat és módszereket igényel, ezekre is javaslatokat fognak kidolgozni a következő napokban.
Végezetül egy kéréssel zárta a bejelentkezést: a gyerekekre ne a nagyszülők vigyázzanak. Ők ugyanis komoly bajba kerülhetnek, ez a vírus az ő számukra egy életveszélyes fertőzést jelent. Vigyázzunk egymásra! Itt tartunk március 13-án este. Holnap folytatjuk.

– zárta bejelentését Orbán Viktor.
Az oktatást érintő bejelentésre számítani lehetett, mivel péntek délután a parlamenti pártok hétpárti egyeztetést tartottak, melynek eredményeként azt kérték a kormánytól, hogy hétfőtől zárják be az iskolákat a koronavírus miatt.