Új rendszerváltásra kell felkészülni!

Posted by

Kardos Ernő

Elek István rendszerváltó politikus – az MDF és az LMP egyik alapítója – úgy látja, hogy ma már a törvényhozás a hatalom játékszerévé vált. Ezért az ellenzéknek alternatív országgyűlést kell létrehozni, amelyben megvitathatják azokat a törvényeket, amelyekre az országnak a Fidesz távozása után lesz szüksége.
„Jelentéktelenné vált az Országgyűlés ellenőrző szerepe a hatalommal szemben” – ez a véleménye Hadházy Ákosnak, de ezt nyilatkozta Kövér László házelnök is.
Csakhogy a független képviselő elsősorban személyesen Kövér Lászlót, másrészt a kormányzati arroganciát okolja a parlamenti kontroll elvesztése miatt, a házelnök viszont az ellenzéket hibáztatja ugyanezért. Meglepőnek tartja, hogy Hadházy és Kövér bármiben is egyetért?

Igen, ámbár az érvelésük teljesen eltérő. Magam is úgy gondolom, hogy szinte teljesen megszünt a parlamenti jelenlét értelme. Az országgyűlés ellenőrző funkciója alig létezik, legfeljebb a nyilvánosság révén érvényesül valamennyire. Ezért leginkább Kövér László a felelős. Sajnos róla már mindent el tudok képzelni, hisz’ ő akadályozza a demokratikus munkát a parlamentben. Lényegében erre születnek a kétségbeesett székfoglaló, táblamutogató akciók. Ha valaki ezért bűnös, az egyedül Kövér László, illetve a kormánykoalíció.
Kétségtelen, az ellenzéki képviselők kérdései és interpellációi is elhangozhatnak, továbbá a napirend előtti hozzászólásokban is lehet a kormányt kritizálni. Voltaképp pusztán ennyi az értelme a parlamenti jelenlétnek, ezért én egyetértek Hadházy Ákossal, aki szerint ezzel a helyzettel csinálni kell valamit.

Vagyis a képviselőknek ott kéne hagyni a parlamentet, és más színtereken kellene politizálni?

Nem, szerintem nem szabad otthagyni a parlamentet, hanem egyeztetett módon, de az ellenzéknek csökkentenie kellene a jelenlétet. Vagyis részt kéne venni a napirend előtti felszólalásokban, illetve az interpellációk és azonnali kérdések elhangzásakor is.Egyébként pedig bőven elég lenne, ha a frakciók képviseletében egy-egy ember képviselné az ellenzéket a parlamentben, és figyelné, hogy a kormánypárt mit csinál. A többi ellenzéki képviselő pedig a felszabadult idejét arra használná, hogy minél hamarabb kidolgozza azt az átfogó elképzelés-sorozatot, amivel felkészül a következő választásra.

Arra gondol, hogy az ellenzék közös munkával felkészülne a következő országgyűlési választásokra, illetve összeállítana egy olyan programot, amely az egész ország előtt világossá tenné, hogy mi történik majd a Fidesz, illetve Orbán bukása után?

Igen, pontosan erre gondoltam, vagyis éppen azt kéne az alternatív parlamentben vitatni, amit a Kövér elnökölte ülésteremben lehetetlen. Olyan törvénycsomagot kell összeállítani, amelynek segítségével – ha a következő választáson győz az ellenzék – a jogállamot helyre lehet állítani.

Emlékeim szerint, a Szalay körnek nevezett civil vállalkozásban jogászok, egykori igazságügyi- és belügyminiszterek már foglalkoztak az alkotmányosság helyreállításának lehetőségével. Ilyenre gondolt?

Igen. Tudomásom szerint, a komoly szakértők elsősorban a mai választási törvény helyreállításával, módosításával foglalkoztak. Fel kell éleszteni ezt a munkát!  Bevonni jelentős civil szervezeteket, amelyek egyébként is foglalkoznak a jogállamiság problémájával. Ahogy az egészségügyben elkezdődött egy közös ellenzéki program kidolgozása az orvosi kamara közvetítésével, ki kellene szélesíteni a jogi, gazdasági, kulturális területre is az ellenzéki együttműködést. A választóknak látniuk kéne, hogy az ellenzéki pártok tényleg képesek együttműködni.
Nincs értelme az üzengetésnek, csábítgatásnak, egymás rovására történő erőgyűjtésnek. Ez kifejezetten rontja a választási esélyeket, árt az együttműködésnek. Ehelyett egy ütemterv, egy menetrend szerint kéne megszervezni a választásra való felkészülést, amelyben az ellenzék együtt haladva vesz részt.
Az ellenzékkel szemben a bizalmat úgy lehet növelni, ha olyan programmal mennek a választásra, amelyben parlamenti beterjesztésre kész, a jogállamiság helyreállítására, a független nemzeti intézmények rendezésére alkalmas, konkrét törvénytervezetek vannak. Tehát olyan programcsomagra van szükség, amely megszünteti a mai állami irányítást, a korrupciós rendszert, létrehozza az alternatív ügyészséget.

Ilyen már volt a rendszerváltás idején. Van erre még idő?

Ha minél előbb elkezdik, akkor van. Ahogy a rendszerváltás idején a Független Jogászfórum koordinálásával sikerült egy ellenzéki kerekasztalt létrehozni, ezt ma is meg lehet csinálni.

Gondolja, hogy a parlament egyik termében is ülésezhetne a rendszerváltásra készülő ellenzék?

Azt nem hiszem, hiszen a kormánypárt minden szabad mozgást megakadályoz. De alternatív helyszíneket lehet keresni, és ma már az internet segítségével fel lehetne készíteni a rendszerváltásra a társadalmat. A nyilvánosság előtt kellene megvitatni azokat a törvényeket, amelyek szükségesek lesznek az Orbán utáni világban! Nagyon nagy politikai tőkét halmozhatna fel az ellenzék, ha a választópolgárok látnák, hogy a hatalomra készülők mindenről előre megegyeznek. Ez bizonyíthatja, hogy majd képesek lesznek együtt kormányozni! Egy idő után már a kutyát sem érdekelné, hogy a Kövér által uralt parlamentben mi történik!

Esetleg meghívhatnának olyan rendszerváltókat, akik a személyiségük hitelével kiállnak egy új rendszerváltás mellett? Sólyom László, Tölgyessy Péter, Elek István, hosszan lehetne sorolni.

Igen, mert itt egy új rendszerváltásra van szükség, ugyanis a Fidesz letért arról az útról, amelyen ez az ország ’90-ben elindult. Fel kellene szólítani azokat a politikusokat, országgyűlési képviselőket, egykori kormányok tagjait, alkotmánybírákat, korábbi ombudsmanokat, akik ugyancsak érzékelik a Fidesz-hatalom veszélyeit, hogy vegyenek részt egy rendszerváltó program kidolgozásában. Ahhoz azonban, hogy ez sikeres legyen, az ellenzéknek bizalmi tőkére van szüksége. Ennek a bizalomnak a megteremtése azonban úgy nem fog menni, ha konkurálnak, vetélkednek az ellenzék tagjai.

Közben persze már érződik egyfajta együttműködés is. A napokban a parlamentben minden felszólaló jelezte, hogy a miniszterelnök egyetlen ellenzéki kérdésre sem válaszolt.

Valóban vannak együttműködésre utaló jelek, ugyanakkor értelmetlen vita is létezik. Ma senki nem tudja megmondani, hogy közös listára van szükség, vagy kettőre, esetleg háromra. Ez értelmetlen vita, hisz’ nem lehet megjósolni, hogy melyik a hatékonyabb. Ezt eldönteni ráérnek, ahogy a közös miniszterelnök személyéről is határozhatnak később! A mai kormánykoalíció ugyanis bármikor változtathat még az érvényes szabályokon. Az ellenzéknek pusztán csak azt kell leszögezni, hogy bármilyen törvénymódosításon dolgozik is ki a Fidesz a hatalma megvédése érdekében, arra ők egységes választ adnak, amely hatékonyan segíti majd kormányváltást. Ha ezt kimondják, a többire ráérnek még!
Ennél sokkal fontosabb, hogy legyen készen egy nagyon világos program, ami bizonyítja: ha bukik a Fidesz, az ellenzék nem a győzelem pillanatában kezd rögtönözni, veszekedni, vagy épp programot kidolgozni.

Kép: Elek István

Megjelent a Hírklikken