A tisztifőorvos tájékoztatója

Posted by
(Tudosítás)
Négy diáklány járt Budapesten, akik közül háromnál később koronavírust diagnosztizáltak másik országokban. Müller Cecília tisztifőorvos közölte, hogy felderítik a kontaktszemélyeiket, és azt is, hol jártak a fővárosban.
A lányok a Széchenyi fürdőben is jártak, ahol azonban a klór tönkretehette a koronavírust, ettől függetlenül elrendelték a rendkívüli fertőtlenítő nagytakarítást a fürdőben, ami lezajlott.
Széchenyi fürdőMüller Cecília, országos tisztifőorvos sajtótájékoztatón közölte, hogy egyre több kontaktszemélyt kutatnak fel a járványügyi szakemberek Magyarországon, ez történt tegnap is, amikor azt az üzenetet kapták, hogy két külföldi diáklányt a Magyarországról történt távozást követően új koronavírussal diagnosztizálták Csehországban.
Négy barátnő érkezett Budapestre február 26-án, két napot töltöttek Budapesten, akik közül hárman betegedtek meg az új koronavírussal, nem ketten, ahogy korábban tudni lehetett. Először Csehországban diagnosztizáltak két esetet, egy harmadikat pedig Dániában diagnosztizáltak később. A negyedik lány egészséges.
Felderítettük, hogy a Bécs-Budapest buszon hogyan utaztak, milyen körülmények között. Egyelőre az utaslista áll rendelkezésre, információkat kértünk arról, hogy kik mellett ültek a buszon. A Bécs-Budapest buszon nem volt megálló, ott legfeljebb négy magyarral kerülhettek kontaktusba – mondta Müller. A Budapest-Brno járatot is vizsgálják.
Két napig tartózkodtak Budapesten egy belvárosi lakásban a lányok. Kontaktus a bérbeadóval nem történt, a kulcsot borítékban kapták meg, a tulajdonossal nem találkoztak. A tulajdonos arról tájékoztatta Müller Cecíliát, hogy fertőtlenítés történt a helyszínen, és a népegészségügyi szakemberek ellenőrizték a helyszínt.
Kiemelte: a lányok több helyen megfordultak Budapesten, egy részüket jól be tudtuk azonosítani, a másikat kevésbé. Ez a kikérdezés Skype-on keresztül történt. Budapesten az egyik hölgy fejfájásra panaszkodott.
Jellemzően gyalogosan közlekedtek a fővárosban, betértek egy romkocsmába, palacsintázóba, gyógyszertárba, és a Széchenyi fürdőben eltöltöttek egy órát mind a négyen. Felvettem a fürdővel is a kapcsolatot, amely egy hete adott ki egy új eljárást, megerősítve a fertőtlenítési eljárásokat, megemelve az úszómedencék klórszintjét. Egy burkos vírusról beszélünk, és a burkot tönkreteszi a klór – mondta Müller. Azt a gyógyvízrészt, amelyet nem fertőtlenítenek, 36-38 fokos, amit a vírus “nem szeret”. Az eljárásrend ellenére elrendeltük a rendkívüli fertőtlenítő nagytakarítást a fürdőben.
Müller Cecília közölte, Magyarországon eddig több mint 230 koronavírus-tesztet végeztek el, mindegyik negatív eredménnyel zárult. Magyarországon 29 infektológiai osztály van, mindenhol adott az elkülönítés lehetősége. “Meg tudom erősíteni, hogy az egri kórházba bekerült egy 3 fős család, a klinikai állapotukról nem tudok tájékoztatást adni, a gyanú fennáll az esetükben” – válaszolta egy újságírói kérdésre Müller.