Üledék

Posted by

Tóth Zsuzsanna
Nem lehet elmenni szó nélkül a Vezeklés nélkül című regény mellett, bár a mű éppen a szerző, Ripp Zoltán eredeti foglalkozása miatt válik különösen érdekessé. Ripp 1989-ig könyvtárosként, majd történészként dolgozott, politikai elemzőként lett ismert.Ripp boritoÉletútjából adódik, hogy fiatalsága már a „legvidámabb barakk” korszakára esett, majd átélte a nagy reményeket és azok összeomlását, s alaposan megtapasztalta a feltáratlan múlt okozta traumatikus jelent. Meglehetősen kritikusan szemléli a 2010-es kormányváltást, hiszen – mint egy HVG-interjúban elmondta: „A parlament által 2011 áprilisában elfogadott alaptörvény megfogalmazása nyomán rettenetes retrográd fordulatot hajtott végre a kormány, visszatért az elmúlt korok zsákutcás történelmébe.”
A nyilvánosság elé tárt első regényének fókuszában a bosszú és a gyűlölet áll, ám valójában a lélekmélyi hazugságok, ideológiai zsákutcák, az elhallgatott, kibeszéletlen (zsákutcás) múlt bűzlő üledéke, amely nemzedékek gondolkodását képes megmérgezni. Különböző társadalmi szintet és politikai nézeteket képviselő családok között szövődik kapcsolat – barátság, szerelem és viszály is. Valódi emberi problémák, élet és halál jelennek meg a történetben, habár kissé túlcsavarva. Lehetett volna ebből igazán nagy regény is, mégsem éreztem ezt olvasása közben – sajnálatomra. A szerző jól ír, tisztán fogalmaz, érdekes gondolatfutamokat indít – az ő múltjával ez evidens.
A sztori gondosan szálazott, a történelmi háttér – hiszen analitikus módon közelítünk a probléma-góchoz – meglehetősen hiteles. Ám éppen a szereplők fiktív valósága az, amely nem válik elég feszültté, sok benne az elmélkedés, jobbára a szerző véleményének kifejtése, igaz, meglehetősen széles skálán, a vallástól a matematikai kérdéskörökig. A választott stílus persze ezt megengedi. Hiszen a könyv egy része írásbeli gyónás, emlékezés, a múlt feltárása, feldolgozása – ha úgy tetszik, vallomás.
A jelenben játszódó részek sok, máshonnan is ismerős életérzést és karaktert villantanak fel korunkból. Túlzónak éreztem itt-ott a történet kissé teátrális fordulatait. Néhány meggyőző mozzanata ellenére némelyik jellemrajz számomra kissé hiteltelenre sikeredett. De azért kétségtelenül érdekesebbnek bizonyult az egész, mintsem azt a kissé lektűr ízű fülszöveg alapján feltételeztem.
Az érett korában szépíróként feltűnt tudós szerző regénye nem valami kivételes remek, de az olvasására szánt idő egyáltalán nem elfecsérelt. Andersz Gordon története igenis elgondolkodtató, tanulságait különösen korának és korosztályának társai érezhetik át. Néha ennyi is elég az elégedettséghez. Így tehát nyitottan várom a szerző következő regényét.

Ripp Zoltán: Vezeklés nélkül 
Ab Ovo Kiadó, Budapest, 2019
224 oldal, teljes bolti ár 3430 Ft,
kedvezményes webshop ár 2932Ft,
ISBN 9786155640315

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

2010 nyarán járunk. Andersz Gordon gimnáziumi tanár megdöbbenve értesül a lányát bosszúból ért szexuális megaláztatásról, amelynek egy régi, tragikus eset részeseként akaratlan előidézője lett. Ártatlan vagy vétkes egy kivételes ember, az ő ragyogó tehetségű ifjúkori barátja halálában?
Vezeklés nélkül a bennünk szívósan tovább élő múlt regénye. Érzékelteti az apáik idejétmúlt harcain túllépni próbáló „hatvannyolcasok” fájó kudarcát a szélsőséges szellemi és politikai megosztottság mai világában. A lebilincselő történet két család sorsán keresztül jeleníti meg a konokul visszatérő viszályt, amely nemzedékek életét megkeserítve képes tönkretenni a legmélyebb barátságot és a legszebb szerelmet is.
A könyv írója, Ripp Zoltán, az ismert modernkori történész, politikai elemző. A Vezeklés nélkül az első regénye, amelyet az olvasóközönség elé bocsát.

Az Olvassbele! kultúrakirakat írása