Afrika, a követendő példa

Posted by

Iván Gizella

Romics Kati. Remélem sokan megjegyzik ezt a nevet. Nekem ő csak a szomszéd kislány, akit tizenöt, húsz évvel ezelőtt szerénysége, kedvessége miatt szerettem meg. Kata egyébként az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet oszlopos tagja.
Bejárta már a fél világot, most éppen Venezuelából jött haza. Évek óta dolgozik Afrikában és Dél Amerikában.
Kati tanító is, hiszen volt, hogy kisiskolásokat tanított angolra Nepálban. S Kati, már bátran kimondhatjuk, fotográfus, akinek képeit épp most csodáltam meg a MOM Kulturális Központban. Ezeken a képeken Afrika egy olyan arcát tárta a nagyközönség elé, ami bizton állítom, sokak számára teljesen ismeretlen.
Nem egy turista itt ott elkattintott, oroszlános képei ezek. Afrika való világáról szólnak. A hétköznapokról, amikor a halász kimegy a folyóra, amikor a falu szorgos asszonyai kosarat fonnak, vagy éppen ünnepelnek. Mosolygós arcok, boldog szemek az óriási szegénységben is.
Romsics halászokMi ez? Hogy is van ez? Mitől ilyen optimisták ezek a fekete tekintetek?
Azt mondja Kati, csak így lehet élni. Túlélni. Amikor a szegénységgel, a háborúkkal, a rossz egészségügyi helyzettel kell nap mint nap megküzdeni, azt csak a jövőben bízva lehet. Erről szólnak a képei is. A jövőbe vetett hitről, arról a jövőről, ami lehet néhányuknak alig egy hónap, vagy egy hét.
De másként nem lehet. A sirám, az nem visz előre. A háborúban eldobott, kilőtt lőszerekből például ékszereket kell készíteni, ezzel is legyőzni és átalakítani a múltat.
Nem is gondolnánk, hogy Kongóban a gyémánt bányászat egyik tartományában, ahol a nem csak a törzsi viszályok, de a járványok is óriási gondot jelentenek, a kormány négy éve, betiltotta a műanyag zacskókat. Így az asszonyok ismét kosárfonásba kezdtek. Úgy keresnek pénzt, hogy közben a környezetet is védik.
Romsincs kopasz nőAzt mondja, a képeivel történeteket szeretne elmesélni, s ezeken keresztül az ő szemével megmutatni a térségek, népcsoportok, kultúrák szépségeit, a bennük rejlő erőt és értékeket.
A „Wisdom within – tanulságok Afrikából” fotókiállítás képei a kontinens hagyományaiba, ősi bölcsességeibe és varázslataiba enged bepillantani. S igen, bár bizonyára sokaknak hihetetlen, a látottak, követendő példát állítanak elénk.
A kiállítás március végéig minden nap megtekinthető reggel 8 és este 10 óra között a MOMKult Reich Károly Galériában.