Társadalmi hasznon

Posted by

Gellért András
Ha a társadalmilag hasznos egyén, például egy volt szépségipari munkásasszony a világ távoli, a Karib-térség napsütötte tengerpartjáról üzeni, hogy az aktív pihenés (én-idő) nagyon fontos egy nő életében,
mint ahogy az is, hogy mindig ápolt és selymes legyen a bőre, ezáltal képessé váljon vágyat kelteni aktuális partnerében, akkor az otthon maradt nők vélhetően maguk is megpróbálják ezt a mintát magukévá tenni, ők is mindent megtesznek, hogy minél előbb óceáni levegőt szívjanak a tüdejükbe, és a legújabb bikini divatot követve vágykeltésre alkalmas állapotba hozzák a testüket. Persze csak azért, hogy anyákká válhassanak. Mi ez, ha nem társadalmi hasznosság?
A társadalmi hasznosság még szembetűnőbb akkor, ha egy társadalmilag hasznos nő, és egy, a közjót kívánó, azért verejtékkel küzdő férfi, szerelmespárt alkotva együtt építi a közjó számára is oly hasznos és boldog jövőt. Akkor láthatjuk csak igazán, mire képesek együtt, az időnként (rendszeresen?) nekik juttatott közpénz milliók pedig bagatel semmiségek ahhoz képest, amit a társadalom egésze nyer általuk. Ezt igazán nem nehéz belátni.
A társadalmi hasznosság mindennél fontosabb, nemesebb, lélekemelőbb létforma. A cselekvéssel párosuló, közjó iránti elköteleződés és annak példamutató képviselete pénzben nem is mérhető misszió. Ha ezt alaptörvényként, megkérdőjelezhetetlen definícióként elfogadjuk, akkor éppen ezért csupán jelképes gesztusként értékeljük azt, ha egy társadalmilag hasznos egyént, közpénzből épített magánvállalkozást és annak tulajdonosát, imareggelit szervező aktivistát, popikont, zenei menedzsert, közpénzből származó tíz és százmilliókkal jutalmaznak.
És ne legyünk demagógok ne jöjjön senki azzal, hogy miért nem a tanárok, orvosok, ápolók, tűzoltók, mentősök, szociális munkások, könyvtárosok, kutatók kapják a milliós apanázst! Azért nem, mert ők csupán a munkájukat végzik, ezért pedig ne várjanak jutalmat.
Jó hír, hogy bizonyára idén is lesz közjót szolgáló szépségverseny, imareggeli és Aréna-koncert.