Éles lőszer a görög-török határom

Posted by

(euronews)
A török belügyminiszter szerint több mint hetvenezer migráns és menekült hagyta el az országot péntek óta, amikor Recep Tayyip Erdogan elnök bejelentette, hogy megnyitják az utat Európa felé a Törökországban menedéket talált több mint négymillió ember előtt.  Egy, az AP hírügynökségnek nyilatkozó török férfi kameruni feleségével együtt kelt útra.
– Az élet nagyon nehéz itt, rossz a gazdasági helyzet, minden nagyon drága. Nem tudunk megélni, még ha van is munka, a fizetés olyan kevés, így megpróbálunk átjutni Görögországba – mondta.
A török elnök arra hivatkozva mondta fel az Európai Unióval kötött megállapodást a Szíria felől érkező menekültek visszatartásáról, hogy Törökország nem bírja tovább a rá nehezedő nyomást.
– Miután megnyitottuk a kapukat, sok telefont kaptam, hogy zárjuk be azokat – nyilatkozta Erdogan. – Azt válaszoltam, hogy kész, ennyi volt, a kapuk nyitva maradnak, mostantól nekik is viselniük kell a rájuk eső terhet.
A hírügynökségek szerint a török-görög szárazföldi határon mindössze pár tucat illegális bevándorló juthatott át eddig, miután a térségben hadgyakorlatot hirdetett a görög hadsereg, és figyelmeztettek mindenkit, hogy éles lőszert is használnak.