Angyalföld: szoci

Posted by

Szabad városok, hiteles írások
Az Újnépszabadság sorozata az ellenzéki összefogás nyomán felszabadult városok életével foglalkozik. Helyi tudósítók jelentése alapján beszámolunk a másik Magyarország híreiről, eseményeiről
(/Tudósítónktól))
(Angyalföld) A XIII. kerületi időközi választást az MSZP jelöltje, Vaju Viktória nyerte  – olvasható az MSZP Angyalföld Facebook-oldalán.
A hírt pár perccel később az MSZP a központi oldalán megerősítette. Vajunak több kihívója is akadt:, a momentumos Polyák Krisztina, a fideszes Tempfli József, a Mi Hazánktól Nagy Zsolt és a Munkáspárt színeiben Barabás György László.
Információink szerint a momentumos jelölt lett a második, a fideszes a harmadik. Ugyanakkor a politikában szinte ismeretlen Polyák ahhoz képest jó eredményt hozott, hogy a XIII. kerület ősszocialista vidéknek számít, másnak itt nem nagyon terem babér. Az MSZP közeli Hírklikk szerint Vaju 497, Polyák 406, Tempfli 226 voksot gyűjtött. (Az Index szerint az első két helyezett eredménye: 494-406, azaz 42-35 százalék.)
Az időközi választást most vasárnap azért kellett megtartani, mert a XIII. kerületi önkormányzatban a 9. egyéni választókerületet (evk) képviselő Kerpel-Fronius Gábor lemondott a tisztségéről. Ugyanis tavaly az októberi önkormányzati választások után a fővárosi közgyűlés az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlődésért felelős főpolgármester-helyettessé választotta.
Az 13. kerületi képviselőség és a főpolgármester-helyettesi cím pedig összeférhetetlen, Kerpel-Froniusnak választania kellett a kettő között. Mint ismeretes, Kerpel-Fronius a Momentum egyik legismertebb arca, tavaly májusban elindult a főpolgármester-jelöltségi előválasztáson, tehát pártja eleve főpolgármesternek, de mindenképpen budapesti, azaz nem kerületi politikusnak szánta.
Végül az előválasztáson alulmaradt az MSZP-Párbeszéd jelöltjével, Karácsony Gergellyel szemben, de a pártok közti megállapodás értelmében az októberben megválasztott főpolgármester momentumos helyettese lett.

Kép: Az MSZP “örökös gyxőztese Tóth József és Vaju Viktória