“A vírus szeptemberre kapott időpontot”

Posted by

Szabad városok, hiteles írások
Az Újnépszabadság sorozata az ellenzéki összefogás nyomán felszabadult városok életével foglalkozik. Helyi tudósítók jelentése alapján beszámolunk a másik Magyarország híreiről, eseményeiről
Lékó Sándor
/Ajka) Kiemelt szerepet kapott a vírus ellenes küzdelemben az ajkai Magyar Imre Kórház.
“Ha békét akarsz, készülj a háborúra” – mondta a késő római író és ezt szem előtt tartják Ajkán is. A központi utasításoknak eleget téve gőzerővel késztik elő azokat a helyeket, ahol majd a leendő (reméljük minél kisebb számú) koronavírus-fertőzött gyanús eseteket el tudják különíteni.
Persze ötven üres ágyat, ráadásul olyanokat, amelyek jól elkülöníthető helyen, a szakmai protokollnak megfelelően lehet működtetni, bármelyik kórháznak nehézséget okozna máról holnapra előteremteni, még a dunántúli szempontból kiemelt szerepet játszó ajkai kórháznak is. Ezért esett a választás a rehabilitációs osztályra, ami jól elkülöníthető épületben üzemel. Ráadásul vannak “napi rutin” szerint ellátandó fertőző betegek is, akiket továbbra is kezelni kell.
Ennek isszák részben a levét azok a mozgásszervi betegek, akiktől kénytelen-kelletlen egy időre meg kellett, hogy váljon a kórház, mert “helyzet van”. Korai volt tehát az elmúlt év végi öröm, amikor is a kórház – régi jó szokásával szakítva és nyilván jól felfogott anyagi érdekéből – nem küldte haza “karácsonyi szünetre” a mozgásszervi betegségekben szenvedőket, hanem bennmaradást biztosított a kórházban, vagyis a Mozgásszervi Rehabilitációs osztályon, ami most gyakorlatilag megszűnt.
Másik kérdés a szakképzett személyzet megléte, ami az így kialakított és megnövelt méretű fertőző részleghez szükséges. Adódik az eddigi “rehabos” ápolók átképzése és ez a hírek szerint már el is kezdődött. Persze számítani kell nehéz átmeneti időszakra, de a szakképzett munkaerő hiánya nem csak az egészségügyet sújtja, az ország és a gazdaság számos területén jelen van.
Felröppentek olyan híresztelések is, amik feltételezik, hogy “ajkán nem is végeznek vírustesztet, azért nincs koronavírusos beteg”. Egyesek már azt a viccet terjesztik, miszerint azért nincs vírusfertőzött Magyarországon, mert szeptemberre kapott időpontot… Mint az a február 27-i kormányinfón elhangzott, eddig három embert szállítottak az ajkai infektológiára, akiknél fennállhat a vírusfertőzés gyanúja. Mindhárman jártak külföldön (az Egyesült Államokban, Németországban, illetve a Távol-Keleten), de ezek egyelőre csak megelőző intézkedések.