Főnök, 1940-ben

Posted by

92 éves korában elhunyt Székely Éva olimpiai bajnok úszó, a Nemzet Sportolója.
Székely
Éva
1940. Szépemlékű kezdő úszó koromban fogalmam se volt róla, hogy létezik sportvezetés. Számomra a legfelső hatalom az edzőm volt. Teljhatalmú úr a mi világunkban. Akkoriban el sem tudtam képzelni, hogy neki is parancsolhat valaki az uszodában.
Egy
téli vasárnap reggel háromnegyed hatkor edzéshez készülődtünk. Sárosi stopperral és síppal a kezében már a medence partján áll.
Felállni! hangzik a vezényszó.
Kibújunk
a köpenyből és rajtra készen felállunk a kőre.
Ne indítson! Ne ugorjatok be! Jön a méltóságos úr! kiáltja az úszómester.
Mindenki
visszaül a lelátóra. Én is. Néhány hete, hogy edzésre járok, de még soha nem
fordult
elő, hogy a Mester a kiadott utasítást visszavonta volna.
Elegáns,
bolyhos sötétkék köpenyben egy magas, őszes úr lép be az ajtón. A medencénél az úszómester szolgálatkészen lesegíti a köpenyét. A nyúlánk férfi a lépcsőhöz megy, besétál a vízbe. Hosszú, lassú tempókkal úszik a medencében, teljesen egyedül.
Ki ez? Miért nem mehetünk be a vízbe? kérdezem, furcsállva a helyzetet.
Az uszoda igazgatója, Schmidt magyar királyi főtanácsos. A méltóságos úr a tükörsima vizet kedveli feleli a Mester ironikusan.
Lehet,
hogy Schmidt, magyar királyi főtanácsosnak köszönhető, hogy egész további pályafutásom során bizonyos fenntartásaim voltak a vezetők iránt.
1941-1945
között semmiféle vezetéssel nem volt dolgom. „Emigráció”-ban dolgoztunk. Ilyen szempontból ez volt pályafutásom legnyugodtabb és legkellemesebb szakasza.