A 100 legjobb Zárójelentés…

Posted by

Révbíró Tamás
Mácsai Pál a nyolcvanas évek végén írt egy sor dalszöveget, amelyekben századvégi gondolatok, hangulatok fogalmazódtak meg. Bornai Tibor megzenésítette őket, keletkezett egy nagylemeznyi dal. A hanglemezgyárban tetszett, bevették a kiadási tervbe, már csak a lemez címe hiányzott.
Együtt ültünk egy este a szerzőkkel, és címeket dobtunk fel egymásnak, de mindegyik ötlet szárnyaszegetten hullott az asztalra. Míg végül a feleségem, Panni kimondta: – ZÁRÓJELENTÉS. – Tökéletes cím a témához, azonnal megtetszett az alkotóknak is, ott helyben elfogadták. Nemsokára megjelent a lemez, sikeres lett, elfogyott az utolsó szálig.
Évtizedek teltek el, magunk mögött hagytuk a huszadik századot, és Panni elérkezettnek látta az időt, hogy könyvben megírja élete és orvospályája történetét. El is készült a kézirattal, már csak a címét kellett kitalálni. Tökéletes címnek mutatkozott a ZÁRÓJELENTÉS – de hát azt elajándékozta. Hosszas vívódás után felhívtuk Palit, és egyszeri használatra visszakértük tőle a címet, ő pedig nagyon kedvesen ide is adta.
Syllabux Könyvkiadó Publishing House-nál megjelent a könyv, a következő könyvhéten a kiadó sátránál Mácsai Pali dedikáltatta is magának – jelképesen így kapta vissza a címet.
No most, ennek a meghitt, barátságos történetnek a lezárása után évekkel egyszer csak megjelenik Szabó Isván egy Zárójelentés című filmmel… Hát vegye tudomásul, Maestro: most már csak abban reménykedhet, hogy a száz legjobb Zárójelentés című mű listájára felkerül.