Egy kis liszt hétvégére

Posted by

MammyPress
Mind meghalunk! Na jó, nem akarok poénkodni, mert bár ez egy szomorú tény, de a helyzet akkor sem vicces, ha a közeljövőben nem kell tartanunk a koronavírus fertőzésétől, mert szeptember előtt kizárt dolog, hogy időpontot kapjon valaki a magyar egészségügy bármely bugyrába! 
És amúgy sem kell aggódni, mert a határaink annyira védve vannak, hogy ott még egy vírus sem tud bejönni, de ha mégis, akkor majd kiírnak rá egy közbeszerzési pályázatot. Na, ugye, hogy nincs mitől féljünk…
Illetve: talán egy kicsit. Például azért, mert világszerte járványveszély van, nálunk azonban nincs olyan közszolgálati média, amely alkalmas lenne a megfelelő tájékoztatásra! A többség nem nézi, mert hiteltelen, a maradék vagy azért retteg, amiket és ahogy mondanak, vagy azért, mert azt gondolja, hogy a valódi veszélyt úgyse mondanák be! Pedig sorra tartják a sajtótájékoztatókat, amelyektől ugyan nem lesz senki okosabb, de legalább addig is mindenki ezzel foglalkozik, és nem azzal, hogy éppen mi folyik az országban. Vagy az országba. Vagy az országból… Esetleg felette…
ŰSzerencsére vannak még szuper orvosaink, akiknek zöme azért eléggé elhivatott, mert egyrészt ennyi tanulás után nehezen képzik át magukat villany- vagy – pláne – gázszerelőnek, még ha úgy hülyére is kereshetnék magukat. Másrészt, akit a pénz érdekelt, az már fogta magát és felcsapott “kalandvágyónak” és lelépett! A maradék pedig napi harcot vív a rendszerrel, valamint a három-ötszörösére duzzadt betegmennyiséggel, ami nem az ideális szinthez, hanem az öt évvel ezelőtti túlhajszoltsághoz képest adatott meg nekik.
És most az ő feladatuk lenne, hogy kiszűrjék, ha valaki gyanús… Amit már az sem könnyít meg, hogy az adminisztrációból feltekinteni sem tud, egy sima vérképre sincs keret, nemhogy tenyésztésekre, és mindennek a tetejében már lassan senki nem engedheti meg magának a receptkiváltást sem, nemhogy a táppénzt – ab ovo el sem megy a dokihoz! Na így szűrje ki őket valaki…
Kocsival nyugodtan szállíthatsz koronát, ahhoz nem kell trezor sem. A reptéren azonban szigorúan mérik a kritikus helyekről érkezők testhőjét! Ami jó, bár az, aki most jön Kínából, és szuvenírként egy vírust hoz magával, az nem feltétlenül lesz egyből lázas. Én azonban például szinte állandóan az vagyok, tehát most nem megyek ilyen helyre… két hét felesleges karantén erősen felrúgná az életem, pedig a szinte állandó lázam az örökségem része, nem koronás tünet.
Félreértés ne essék: kell! Kicsit talán (sokkal) átgondoltabban, több információval, de valóban szükségesek a szigorú intézkedések, és egy épkézláb tájékoztatás sem ártana végre, mert ha nem is ez a vírus lesz a zombi-apokalipszis kiváltója, de igen kellemetlen egészségügyi és gazdasági következményei lehetnek, amelyet mind megérzünk majd! És igen, a fertőzés kimenetele akár halálos is lehet, és az emberélet számomra mindenek feletti – de az influenza is minden évben tucatszám viszi az áldozatait, mégsem üríti ki a lakosság az összes élelmiszerlánc polcait! (És abba ne is menjünk bele, hogy 30 nappal a vírus megjelenése előtt mi történt Kínával – mert nincs jelentősége, hogy biofegyver, vagy tobzoska mutáns vírusa csapott le az emberiségre!)
A László kórház még egyelőre áll, bár izgalmas kérdés, hogy meddig tarthatnak ki, ha az országhatár mellől is ideküldik az embereket. Bécsben a csak gyanús esetet is mentő viszi, és szólnak, hogy elégethető ruhát vigyen magával az ember, itt nyugodtan vonatozz át az országon, aztán majd csak lesz valami… Ha szerencséd van, nem kapsz kórházi fertőzést, amíg a tenyésztésre vársz! Nálunk erre nagyobb az esély… Persze: ettől még nem mehetünk karanténba stadionokba vagy kormányüdülőbe, ugye?
Utóirat: nincs egy kis “dugi” lisztje valakinek? Hétvégén családi ünnep lesz… – ha még élünk!