A Diamond Princess nincs a japán statisztikákban

Posted by

Ferber Katalin

Február harmadikán kötött ki Yokohamában a Diamond Princess (Gyémánthercegnő) nevű luxushajó.
A japán kormány nem engedett senkit ki az úszó (kikötés után lebegő) monstrumból, mondván, így ez nem jelenik meg a járványstatisztikában, vagyis nem árt sem a kormány által ösztönzött turizmusnak, sem pedig a közeledő olimpiai játékoknak.
Vannak (nem kevesen), akik úgy tartják, ez a hajó a kínai Wuhan után a második legnagyobb “góca” a koronavírusnak. Február 23-án a hivatalos közlés szerint 691 ember volt a hajó utasai körül fertőzőtt (vagyis tíz százaléka a hajón tartózkodóknak).
Mivel a hajó utasai sokféle ország állampolgárai, függetlenül a fertőzöttségüktől, az amerikai, angol és spanyol kormány egyaránt hazavitette őket. A japán kormány néhány napja szintén szabadon engedett több száz japán utast, akik tovább terjeszthetik a vírust, ugyanis a luxushajó utasainak “karanténba zárása” a szakszerűség teljes hiánya mellett történt, melyet Iwata Kentaró, infektológus, járványügyi szakértő egy (már levett) Youtube videóban részletesen elmagyarázott és megindokolt.
A fertőzöttek és (még) egészségesek között semmiféle elkülönítés nem volt a hajón, a klímaberendezések zavartalanul fújhatták a már vírusos levegőt azokba a kabinokba is, ahol egészséges emberek tartózkodtak. Február 19-én vagyis éppen egy hete 969 utast engedtek szabadon annak ellenére, hogy az orvosok tudják, a tünetmentesség nem feltétlenül jelent fertőzöttségmentességet, hiszen a lappangási ideje a koronavírusnak legalább egy hét.
Ráadásul mindenki kivétel nélkül (tekintettel az országon belüli óriási távolságokra) metrón és vonaton utazott, így “biztosítva” a vírus terjedését. (Ez egyébként ellentétes a japán egészségügyi minisztérium járványhelyzetre vonatkozó rendeletével.) 18 amerikai, hat ausztrál és egy izraeli már hazatért állampolgár megfertőződött ez azonban természetesen nem a végleges szám.
Egyetlen újságolvasó sem hiszi el, de sajnos igaz: a koronavírus megjelenése rendkívül jó ürügy a japán kormányzópártnak arra, hogy a kormány teljhatalomhoz jusson, parlamenti ülések nélkül bármilyen intézkedést bevezethessen, sőt akár az alkotmányt is módosíthassa.
Sajnos ismét a japán minisztériumi szakapparátus hozzánemértéséről, lassúságáról és a társadalom tagjai iránt tanúsított aroganciájáról van szó. Vannak újságírók, akik a mostani, koronavírus miatt előállt válsághelyzetet a 2011 március 11 utáni fukusimai hármas katasztrófa utáni helyzethez hasonlítják: akkor csaknem két hónapig sikerült a társadalom és a világ elől eltitkolnia a szigetország bürökráciájának, együttműködve a felrobbant, leolvadt és leégett atomerőmű-blokkok üzemeltetőjével, a TEPCO-val együttműködve, hogy semmi különös nem történt, nincs rádióaktív veszély, volt egy rendkívül erős földrengés no meg egy pusztító szökőár, de minden más találgatás, spekuláció és persze “nyugati” rémhír.
A bürokraták elsősorban saját presztizsüket mentik és nem az adófizetők életét, illetve életük biztonságát.
A jelenleg regnáló Abe kormány legfontosabb problémája, hogy megtarthatóak-e Japánban a július 24-én induló nemzetközi olimpiai játékok. A tét (a miniszterelnök és a kormány tagjai szerint) óriási: Fukusima (2011 március 11) után Japán a játékok megrendezésével igyekszik a világgal elhitetni, hogy az ország biztonságos, (vagyis szó sincs rádióaktív fertőzöttségről az egész országban) no meg a játékokra látogatók pénzkiadásai is jelentős bevételt hoznának a japán költségvetésnek.
Alig két napja reppent fel a hír, hogy a Diamond Princess hajóra küldött orvosok némelyikét nem engedik be a munkahelyére, gyerekeiket hazaküldték az iskolából, mondván: ők (is) veszélyt jelentenek, hiszen bármikor bárkit megfertőzhetnek. Ismét a régi reflexek győznek a mindennapokban: a vírus terjedésének megakadályozására az eddig ismert legjobb módszer a kirekesztés.
Még elképzelni is baljós, mi történik akkor, ha Japánban valóban több ezer a fertőzöttek száma.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság viszont a japán kormánynál józanabb: tegnap jelentette be szóvivőjük, hogy május végéig el kell dönteni, megtarthatóak-e az idei olmipiai játékok.
(A cikk a japán Mainichi Simbun, valamint a The Daily Beast Jake Adelstein és Mari Yamamoto cikkei felhasználásával készült.)