Levélféle, ha volna értelme

Posted by

Horgas Péter
„Viktor!
Csupán néhány nappal előttem születtél, így mint generációd egyik tagjának, engedd meg a tegeződést.
Hiszen lehettünk volna haverok, és mondhatnám, hogy ne viccelj már, gyere, mondd el mi a baj, beszéljük meg a többiekkel, konzultáljunk. Nem nemzetileg, csak úgy emberileg.
Tudod, mi már egy alapvetően demokratikus országban nőhettünk fel, alapíthattunk családot. A rendszerváltás rövid ideig tartó reménykedésében te is kitüntetett bizalmat kaptál, lehetőséget, nagy hatalmat szereztél, hogy valamennyi magyart becsülettel szolgáld. Erre kaptál felhatalmazást, nem másra.
És most nézz körül, és lásd mire jutottál, mire jutottunk. Te, aki képessége, elszántsága és talán becsvágya alapján is tiszteletreméltó nagypapa lehetnél, egy fasiszta rezsim kialakításának élharcosa lettél.
Azt szeretném tudni: Tudatosan vagy tudattalanul műveled, művelitek ezt?
Évek óta szétbarmoljátok mindazt, amiért ebben az országban jó lenne élni, közös vagyonunkat elherdáljátok, a kultúrát, az oktatást, az egészségügyet megosztjátok és lezüllesztitek, hülyeségeket beszéltek, idejétmúlt tanokat akartok ránk erőltetni, hitéleti kérdésekben osztjátok az észt, a világ egyik legösszetettebb és legaggasztóbb problémáján, a klímavészhelyzeten idiótán viccelődtök.
De amit most tettetek, amit most hirdetsz, az olyan képtelenség, hogy szólnunk kell: megállj! Mert még te sem lépheted át a magyar jogot, nem helyezheted magad a törvények fölé. KDNP-s haverjaid két szarvas lelövése között figyelmeztethetnének arra, ami az Írásban áll, hogy: „Az, aki úgy vétkezett, hogy a törvény nem kötelezte, a törvény nélkül vész el…” Ez elég egyszerű, és még a történelem is ezt tanítja. Bár kétségtelen tény, hogy új tantervetek ebben kevés támpontot adna.
Jó lenne, ha békén hagynátok minket, nem mondanátok meg, mi a helyes, a jó és erkölcsös élet, ha a focimánia után, most nem kezdenétek katonásdit játszani. De ismét azt kérdezem: Tudatosan vagy tudattalanul teszitek ezt?
És most, közel egy millió honfitársunkkal, köztük több százezer gyerekkel szemben hergelitek a szavazóitokat? Bemértétek? Tudjátok mi lehet a következménye? A menekültek, a diákok, az akadémikusok, a klíma-aktivisták, a független média, a CEU, a színházak után most ők lesznek az új ellenség? Tudatosan vagy tudattalanul teszitek?
Akár így, akár úgy, már tudjuk, hogy ez is csupán hatalomvágyatokról szól, ami nem nézi se az isteni, se az emberi törvényeket. És ezen még egy nemzetinek és konzultációnak csúfolt marketingakció sem segít, hiába hazudjátok majd, hogy a magyar nép áldása van ezeken az aljasságokon.
Semmilyen ügyben nem akartok párbeszédet, az ország nagyobbik felének véleménye egyáltalán nem érdekel titeket. Hergelitek a békés, jogtisztelő embereket, fasiszta felvonulásokat engedélyeztek, a gonoszság bugyrait nyitogatjátok.
Tudatosan vagy tudattalanul teszitek?
És most láthatjátok, a cigányság, megbántott roma honfitársaink, hazájukat szerető magyar állampolgárok példamutatóan összefogtak, és figyelmeztetnek, újra szólnak, hogy megállj! És mi, különböző szakmájú civilek szolidárisak vagyunk velük, megértettük, hogy nem pusztán egy-egy tüntetés erejéig kell összefognunk, nem hagyjuk, hogy demokráciát játszva, csupán vasárnapi tüntetők legyünk.
Egy normális országban olyan beszédért, amely kijött a szádon, egy demokrata visszavonul és belátja, hogy már nem képes az ország képviseletére, de legalább is elnézést kér, és a miniszterét haladéktalanul arra utasítja, hogy az érvényben lévő magyar jogot feltétel nélkül tartassa be.
Mert ez az egyik nemzeti minimum.”
Elküldeném ezt a levelet, ha volna értelme.
De nincs.