Karantén a Szent László kórházban

Posted by

Németh Árpád (euronews)
Tizenegy magyar középiskolás, kísérőjük és a busz két vezetője, azaz összesen 14-en kerültek két hétre karanténba a Szent László kórházban azok után, hogy hazatértek Észak-Olaszországból. A diákok szálláshelye mindössze néhány kilométerre volt a közben lezárt területtől, miközben gyakran ingáztak Milánó környékén.
Magyarországon egyébként koronavírusos megbetegedést változatlanul nem észleltek. A Szent László kórházban a diákoktól függetlenül korábban elkülönített három felnőtt tünetmentes, megfigyelésük folyamatos.
A magyar belügyminisztérium koronavírus elleni védekezéssel megbízott operatív törzse ezzel párhuzamosan soron kívüli tájékoztatást kért az olasz hatóságoktól a fertőzés terjedéséről. Ezzel egyidejűleg a határátlépési egészségügyi szűrést kiterjesztette az Észak-Olaszországból érkezőkre.
Csak alapos megfontolás és mérlegelés utazzanak Észak-Olaszországba a magyar állampolgárok – ezt javasolja a külügyminisztérium. Azzal is érvelnek, hogy ha Olaszországban karantént rendelnek el, akkor feloldásáig senki sem hagyhatja el a térséget, vagyis ott reked.

Kép: Észak-Olaszország utcái néptelenek