Assange-per kezdődik

Posted by

(euronews) Több százan tiltakoztak vasárnap Londonban Julian Assange esetleges kiadatása ellen. A WikiLeaks platform alapítójának hétfőn kezdődik a pere. Azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy portálján titkos katonai adatokat tett közzé.
A londoni demonstráción részt vett Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter, Vivienne Westwood divattervező és Roger Waters zenész is.
Janisz Varufakisz:
“Julian ellen teljesen képtelen vád a kémkedés, csak újságírói munkát végzett. Azért üldözik, mert lehetővé tette az AP, a New York Times, a Der Spiegel, az El País számára, hogy közöljenek olyan információkat, amelyek fontosak annak megértéséhez, hogy mikről döntenek Európa és Amerika polgárainak nevében.”
Amerikai ügyészek szerint Assange titkos Pentagon-iratok kiszivárogtatásával emberéleteket veszélyeztetett. Ha kiadják az Egyesült Államoknak, ott akár 175 éves börtönbüntetésre is ítélhetik kémkedés miatt.
Assange 2012-ben menekült Ecuador londoni nagykövetségére, ahol politikai menedékjogot kapott, de tavaly ezt az ecuadori hatóságok visszavonták, így brit őrizetbe került. A dokumentumokat az amerikai haderőnél szolgáló Chelsea Manning tette közzé, akit azóta 35 év börtönbüntetésre ítéltek árulás és kémkedés vádjával.