Egyes szám első személyben

Posted by

Szabad városok, hiteles írások
Az Újnépszabadság sorozata az ellenzéki összefogás nyomán felszabadult városok életével foglalkozik. Helyi tudósítók jelentése alapján beszámolunk a másik Magyarország híreiről, eseményeiről

.(Szentendre) Benkovits György
Szóval rendben „lement”, mármint a VINCZEMILL Műhely Galériában kiállításom megnyitója.
Mindenki megérkezett, még Sztyopa is Kanadából, nem volt gond a parkolás szűkössége miatt, minden elkészült időre, és kellő érdeklődés is volt. Bár reggeltől esett, de délután négy órára elállt, sőt még a nap is kisütött egy rövid időre, így azután aki el akart jönni, nem lehetett indoka a rossz idő, hogy ne jöjjön el.
A társaság igazán kellemes és a mostanság szokatlanul sokszínű volt, legalább is, ami a résztvevők politikai értékvállalását illette és amely, nem hogy nem volt zavaró, sőt, számomra inkább meghatóan felemelővé tette az együttlétet. Persze ilyenkor a kiállító művésznek elég egysíkú feladata van, tisztességgel kell fogadnia gratulációkat, röviden és ha tud szellemesen válaszolni a feltett kérdésekre, és csak annyira becsipni az állandó koccintgatásoktól, hogy önkontrollja épp maradjon, és a kedves emberi gesztusoktól ne szálljon el.

Benkovits1
Benkovits: Dumtsa utca

Persze voltak kevésbé elégedettek is. Jani bácsi a dalmátok doajenje, aki most nem lehetett a központban, mivel nem saját közösségünkben voltunk, hiszen egy ilyen rendezvény jellegéből adódóan is minden érdeklődő számára nyitott, és így most nem vettük őt úgy körbe érdeklődésünkkel , mint szoktuk, kicsit duzzogott. Vagy akik azért jöttek mert Vujicsics koncertre számítottak, jogosan csalódhattak, mert ez kiállítás megnyitó volt, ahol a zenének segítő, felhívó, hangulatteremtő funkciója volt. Néhányan jogosan panaszkodtak, hogy alig vagy nem hallottak semmit a beszédekből, mert a cső alakú műhelyben, mivel nem volt hangosítás, és így csak az első három négy sorban lehetett hallani mit mondott Pilis Dani alpolgármester vagy Vincze Laci házigazda. De hát ez még csak a második ilyen kiállítás megnyitó volt e galériában és bármennyire is van már tapasztalata a házigazdának az efféle dolgokban, még alakítani kell, hogy jobb legyen.Néhány számítottak arra is, hogy én is „hozom formámat” anekdotázom, mesélek. De most a tömeg és az esemény jellege, no meg a családi intelmek miatt is visszafogtam magam.

Benkovits2
Benkovits: Festő a Fő téren

A jókról is egy-két mondatban. Értékelésem szerint, kellemes ízbégi társasági esemény volt. Mert bár a kiállítás megnyitók természetesen elsősorban az alkotásokról szólnak , hiszen ez a funkciójuk ma is, de azért jó ha, nem csak afféle „művészek belterjes szakmai találkozója” a megnyitó, hanem kellemes közösségi esemény is. Dr. Török Katit idézve, ez „a megnyitó jól teljesítette ezt a feladatát.” Van aztán a vernisszázsoknak más, a nagyobb közösség számára nem látható feladatai is. Ugyanis ilyenkor szokott a művész kiállítás-felkéréseket kapni, vásárolnak tőle. Pontosabban elmondják, hogy ezt vagy azt a képet szeretnék megvásárolni. Nos, nem árulok el nagy titkot azzal ha elmondom, hogy ebből a szempontból ez a kiállítás is sikeresnek ígérkezik. S mivel egy ilyen esemény alkalmon a kapcsolatteremtésre és lehetőség arra is hogy a politika, gazdaság, kultúra különféle emberei a kiállításhoz nem közvetlenül kötődő ügyekről is beszéljenek. Egy ilyen sajnálatosan elhalasztott lehetőség volt az egyik jelentős newyorki komolyzenei művészek közvetítésével foglalkozó manager váratlan és késve érkezése, és aki így nem tudott találkozni egyik szentendrei kulturális vezetővel sem. Aki persze fél óra múltával már rohant is kötelező pesti vacsorájára, de akivel Zámbó Öcsivel eskü alatt megígértettük, hogy hamarosan újra kijön Szentendrére és akkor majd összeismertetjük a város kulturális életének vezetőivel, hogy segítségükre lehessen, sztár vagy most felfedezés alatt lévő énekesek, zenészek, zenekarok jövőbeli esetleges szentendrei fellépésében.
Kedves dalmát hölgyeim, derekasan dolgoztak, így aztán sikerül közel 150 adag bagócalevest, 200 rafiolit és fritulét megsütni kiszolgálni. Ezért nagy köszönet Erzsikének, Irénkének, Évának, a két Katinak, Dettinek, Gyöngyinek és az egész Vincze családnak, hogy míg én borozgatva a melegben fogadtam vállveregetéseket ők az estére már igencsak zimankóssá váló időben.kiszolgáltak, fritulét sütöttek az udvaron,
Végül, de nem utolsó sorban, köszönöm a szponzoroknak, a Gottlasz Teamnak, Zoliéknak, Vujicsicséknak és főképpen Vincze Lacinak no meg a Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzatnak hogy nagyvonalú támogatásukkal segítették, hogy a kiállítás létrejöhessen!

Címkép: Benkovits György akvarell-kiállításának megnyitója a Vince Malomban