A politikai zseni

Posted by

Kardos András
Két, mérsékelt, konzervatív beállítottságú gondolkodó (filozófus és történész), miközben kritikus és távolságtartó véleményt hangoztatnak Orbán rendszeréről, őt magát kétféleképpen is messze fölébe helyezik, nem pusztán saját rendszerének, de az egész magyar politikai palettának.
Egyikük azt mondja, hogy, minden kritikája ellenére, Orbán politikai tehetsége csak Deák Ferenchez és Bethlen Istvánhoz mérhető. Másikuk meg azt, hogy Orbánnal szembeni minden kritikája ellenére, morálisan Orbán messze ellenfelei fölé nő. Egyesítve e két véleményt, azt láthatjuk, hogy a miniszterelnök mind politikai tehetsége, mind erkölcse szempontjából kiemelkedik korából.
Sokakkal ellentétben én azt gondolom, hogy Orbán Viktor maffiaállama sem nem “hibrid” rendszer, sem nem úton van a demokráciától a diktatúra felé, hanem ez a maffiaállam lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét, és felszámolta a jogállamot. Persze ettől még nagy tehetség is lehet valaki, teszem azt III. Richárd bizonyosan nagy politikai tehetség volt.
Erről könyvet kellene írni, itt most csak arra van helyem, hogy a miniszterelnök legutóbbi lépésével illusztráljam azt: Orbán Viktor. miközben sok dologban (centralizálás, hatalommegszerzés, -megtartás, leszámolás az ellenféllel, stb.) valóban kiemelkedik korából, de pont az elején idézett két pontban, politikai tehetség és erkölcs dolgában éppen hogy nem.
A szemléltető példa Orbán két kijelentése, melyekben a miniszterelnök egyrészt kétségbe vonta érvényes bírósági döntést (gyöngyöspatai cigányok kárpótlása) érvényességét és legitimitását, másfelől a bebörtönzötteknek megítélt kártérítést “börtönbiznisznek” nevezve, szintén egy érvényes bírósági döntést nem akar végrehajtani.
Mind a két esetben,népére apellálva, nemzeti konzultáció keretében meg fogja “kérdezni” népét, hogy helyes e ,hogy a független bíróságok döntéseit a kormány semmibe veszi.
Mindannyian tudjuk, hogy ez egy ócska politikai trükk, népszerűséghajhászás, gyűlöletkeltés. Nos: aki ilyesmire képes, és most semmi másról nem is esett szó, azt a politikust morális és politikai szempontból kiemelkedőnek nevezni, nos ez nem bűn, ez több: hiba. Ha azt írja valaki, hogy gyűlöletkeltésben például Orbánnak kiemelkedő képességei vannak azt elfogadom. De azt, hogy a gyűlöletkeltés politikai tehetség, no pláne morális tehetség volna: nos, azt soha nem fogom elfogadni.

A Facebookon való megosztás után hozzászólás:
Cseresnyési László Elnézést, hogy mindig ellentmondok, de… Az a “két, mérsékelt, konzervatív beállítottságú gondolkodó”, aki mindazonáltal a mi Nagy és Bölcs Vezérünk képességeit méltatja, eszembe juttat egy jiddis mondást: Ha egy zsidónak kutyája van, akkor vagy a kutya nem kutya, vagy a zsidó nem zsidó (Oyb a yid hot a hunt, oder der hunt iz nisht keyn hunt, oder der yid iz nisht keyn yid).

Halász Géza grafikája