Nem változnak az utcanevek

Posted by

Szabad városok, hiteles írások
Az Újnépszabadság sorozata az ellenzéki összefogás nyomán felszabadult városok életével foglalkozik. Helyi tudósítók jelentése alapján beszámolunk a másik Magyarország híreiről, eseményeiről.

Tischler Anna
(Ajka)
Ajkán a csaknem  11,3 milliárd forintos költségvetésben 446 millió forint a civilek támogatása, ami rendkívül magas arány.
Schwartz Béla polgármester hangsúlyozta, hogy fontos a civilek támogatása, hiszen ez a fejlődést szolgálja, mert komoly hatással vannak a városban élők életminőségére. Ajka az idén is komoly beruházásokat tervez, illetve – megfelelő anyagi háttér biztosítása esetén – folytatódik az épületek felújítása az úgynevezett panelprogramban, készül a jégcsarnok, elkezdődik az asztalitenisz csarnok beruházás, és más fejlesztések is folyamatban vannak. Ezekhez a saját erő nem elég, hitelt kell felvenni megvalósításukhoz.
Pákai Péter képviselő jelezte, hogy a hitelfelvételt a kormánynak kell engedélyeznie, ami politikai döntés. Ha a kormányzat hozzájárul a hitelfelvételhez, a bank a város hitelképességének vizsgálatát követően megállapítja, hogy a visszafizetés nem forog veszélyben és az után folyósítja a hitelt. Ez nem támogatás, hanem piaci alapon megítélt kölcsön. A kormányzat nem pénzt ad, hanem engedélyt, hogy a város vehessen fel hitelt.
A polgármester hozzátette, hogy ezzel a költségvetéssel az 5 éves ciklus beruházásainak megalapozása folyik. A város a teljesítő képessége határain működik, hogy fejlődni tudjon. Egy “langyos” költségvetéssel nem tudná elérni alapvető célkitűzéseit. A költségvetést 10 igen szavazattal 5 (ellenzéki) tartózkodás mellett elfogadták a képviselők.
A másik  vitát kiváltó napirendi pont a közterületek elnevezésének megváltoztatása volt. A város a lakosság véleményét kérve és figyelembe véve úgy döntött, hogy nem kívánja a közterületek nevének megváltoztatását. Az ülésen elhangzott, hogy ha a kormányhivatal határozatát harmadik alkalommal is elutasítják, akkor a kormányhivatal a bírósághoz fordulhat, majd a kúria kötelezheti a közterületek kifogásolt elnevezéseinek megváltoztatására a várost. Amennyiben akkor sem változtatják meg az elnevezéseket, a kormánymegbízott azt saját hatáskörben megteheti.

Kép: Oklevéllel köszöntötte a város képviselőtestülete az Év tűzoltó parancsnoksága címmel kitüntetett hivatásos tűzoltókat. Az oklevelet Schwartz Béla polgármester adta át Bárány Gábor alezredesnek és Rozmán Gyula ezredes, kirendeltség vezetőnek.