„Hiába, mindent nem lehet pénzért megvenni.”

Posted by

Serény Péter
Oké, okostojás, nekem ne mondd, hogy „van az a pénz…” Én is tudom, de lehet, hogy te is, én is rosszul tudjuk. Megeshet, hogy ez a mi „van az a pénz” bölcsességünk, valami kispályás, K-európai izé. Amerikában, bezzeg, ezt (is) jobban tudják, talán, esetleg, mikor hogy.
Itt van például a címben idézett állítás forrása. Gail Collins alighanem szintén tud egyet-mást. Pénzről, politikusokról, propagandáról (3 P). A világról, benne Amerikáról, meg a médiájáról. Hat éve a Pulitzer-díjat odaítélő bizottság tagja, több politikatörténeti kötet szerzője, állandó rovata van a The New York Times vélemény oldalán. Ezt, a pénz hatalmát „relativizáló” megállapítását szintén ott tette közzé a minap.
Az apropója a volt New-Yorki polgármester és ex republikánus párt-támogató Michael Bloomberg multi-milliárdos (61×1.000.000.000 USA-dollárban!) tévé-vita szereplése volt. Bloomberg úr a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázva, megkésett önjelöltként, az előválasztási harcban már jócskán megedzett mezőnyben „katasztrofális teljesítményt nyújtott” – az összes elképzelhető „oldal” megítélése szerint. Elannyira, hogy a tévé-vitára felkészítő csapatának vezetője,Howard Wolfson habár nem dőlt kardjába, nyilvánosan elismerte a felelősségét, mondván, hogy az ő sara Mr. Bloomberg fiaskója.
Hát ezt véleményezte Gail Collins e szavakkal: „Well, money can’t buy everything.”
Oké, okostojás, legyen nekünk is igazunk. A pénz, önmagában, nem minden. De azért sok mindenre jó, ha „van az a pénz”…

Címkép:  Gail Collins portréja