Európai sirásók?

Posted by

Kocsis Tamás
A bécsi Der Standard riadót fúj. Talán nem is ok nélkül az EU állam-és kormányfőinek a következő évek költségvetéséről folytatott legfrissebb kötélhúzásának ismeretében …
„Ha így folytatják, Európai sírásói lesznek az unió állam- és kormányfői.” Erre figyelmeztet a lap a csúcstalálkozó kínos fiaskója után.
“Az ellentétek olyan magasra csaptak, hogy arra évek óta nem volt példa, bár, ha jobban meggondoljuk, nincs ebben semmi meglepő. Ha pénzről van szó ugyanis, akkor vége a barátságnak és minden szövetségnek.
Csak idáig a britekre lehetett fogni a dolgot, de ezúttal ők már nem vettek részt a tanácskozáson, így máshol kell keresni a gyenge politika, illetve döntési gondok okait. Már nincs meg a korábbi alibi, ezért megmutatkozott, hogy egység, szolidaritás és erő dolgában nem jól áll az EU. Az alkudozás pont olyan kicsinyes, önző és nemzetállami módon folyt, mint idáig mindig. A legtöbb vezető kizárólag saját országa előnyeit nézi…”
S így kellene, globálisan versenyképesen tartani, politikailag is erősíteni a nemzetek közös Európáját a 21. század világában. Mintha nem erről álmodtak volna anno, 70 éve az elődök, az Európai Szén- és Acélközösség alapító atyái…