Berlinale 2020

Posted by

Tudósítónktól
Berlin újra ünneplőbe öltözött. A Potsdamer Platz megtelt turistákkal, és hazai érdeklődőkkel, akik között számosan a Berlinale teljes idejére szabadságot vettek ki.
Szinte minden új: a tavalyi fesztivál utolsó napján lemondott az addigi fesztiválok igazgatója, s új vezetés került a helyére.
A bemutatott filmek száma a korábbiaknál némileg kevesebb, de egyre nagyobb teret biztosít elsőfilmeseknek, rendezőnőknek, – az utóbbira példa hogy a versenyszekció tizennyolc filmje közül ötöt rendezőnő jegyez.
Kígyóznak a sorok a jegypénztáraknál, kiállítások, rendezők, színészek és nézők közös beszélgetéssorozatai is szép számmal vannak a mostani programban.
“Apró” változás ugyan, de néhány napja már hivatalos hír: a ma már rangos nemzetközi filmfesztivál szervezőbizottság bejelentette, hogy az 1987 óta odaítélt, Alfred Bauer által alapított Ezüst Medve díj helyett valami mást kell a mindenkori zsürinek odaítélni.
Alfred Bauer (1911-1986) 1951-ben alapította a most hetvenedik születésnapját ünneplő Berlinalét, egy, az amerikai filmgyártásban dolgozó Oscar Matray ötletét megvalósítva.
Bauer, aki 1938-ban jogászként doktorált (témája a filmek gyártásával és forgalmazásával kapcsolatos jogi szabályozás volt) ez után csatlakozott az NSDAP-hez, az SA-hoz, Jelentős hatalommal bírt az UFA német filmgyártó cégnél (mely akkoriban ezernégyszáznál több embert foglalkoztatott) ő válogatta ki mely filmes mentesülhet a katonai szolgálat alól, s egyik, a Propaganda Minisztériumban készült ajánlólevele szerint lelkes híve volt az SA-nak. Óriási befolyással bírt a Reichsfilmkammer (RFK) vezetőségében, melynek tagsága filmesek és filmforgalmazók számára kötelező volt. (Másként fogalmazva, aki nem lépett be az RFK-ba, az se forgatókönyvet nem írhatott, se filmet nem készíthetett, de forgalmazási engedélyt sem kaphatott.) Bauer éppen azért lehetett az általa létrehozott Berlinale igazgatója, mert önéletrajzában csak utalásszerűen szerepelt korábbi, a hitleri időszakban betöltött szerepe és tevékenységei. Kevésbé finoman fogalmazva, önéletrajzában nem szerepelt sem a náci propaganda támogatása, sem pedig személyes elkötelezettsége a nácizmus iránt.
Németország feltétel nélküli kapitulációja után Alfred Bauer az új demokrácia lelkes támogatojává vált, így lehetett alapítója a ma már nemzetközi rangot kivívott Berlinale filmfesztiválnak.
Akkortájt némi tiltakozás volt ugyan személye ellen, de ezt gyorsan feledtette a nemzetközi filmfesztivál lassan de biztosan növekvő mérete és rangja.
Bár a hetvenes évek első felében német és cseh történészek kutatásainak köszönhetően nyilvánvalóvá vált Bauer aktív nemzetiszocialista elkötelezettsége és szerepe 1938 és 1945 között, ennek sem Németországban sem pedig más országokban semmiféle következménnyel járó hatása nem volt.Bauer 1951 és 1976 között volt a Berlinale igazgatója.
Bauer 1986-ban bekövetkezett halála után a Berlinale akkori szervezőbizottsága hozta létre a nevét viselő Ezüst Medve díjat.(Nem tévesztendő össze a Grand Jury Ezüst Medve díjával.)
Idén januárban a Die Zeit német hetilap (annyi évtized után) részletekkel szolgált Alfred Bauer múltjáról, s a cikk szerzői javasolták a Berlinale jelenlegi menedzservezetőinek, Carlo Chatriannak és Marietta Rissenbeeknek, hogy legalább a díj nevét változtassák meg
Vagyis ettől az évtől az Ezüst Medve díj a 70. Berlinale névvel kerül majd a fesztivál utolsó napján átadásra. (Korábban ezt a díjat többek között Andzrej Wajda, Zhang Yimou, Alain Resnais, tavaly pedig Nora Fingscheidt vehette át.)
A 70. Berlinale ma este kezdődik, először a tegnap este történt, rasszista indíttatású kilenc ember halálával végződő merénylet áldozataira emlékezve, s így tiltakozva a rasszizmus és a kirekesztés bármilyen formája ellen, majd a
a megnyitó filmmel, mely egy kanadai rendező alkotás,a My Salinger’s Year (Évem Salingerrel) címmel.

Ferber Katalin
Berlin