Lecseng a láz

Posted by

Lékó Sándor
Egyre nyilvánvalóbb, hogy a kínai hatóságok mindent megtesznek azért, hogy gátolják/megakadályozzák a koronavírus terjedését, s nem csak az országban, hanem az egész világon. Ebben segítségükre van a világ azon fele, amelyik komolyan veszi a járványt, de vannak olyanok is, akik megragadják a lehetőséget, hogy a kínai kommunista rendszer válságáról, a vírus “rendszerrengető” hatásáról vizionáljanak.
A hozzánk eljutott (és kínai kapcsolataink által eljuttatott) információk azonban arról szólnak, hogy a kínai emberek többsége összefog a bajban, sőt – nem lennének kínaiak – megpróbál a szükségből tőkét kovácsolni. Megpróbálják megragadni (bármennyire hihetetlen is), azoknak a folyamatoknak a kezdetét, amit a vírus által kiváltott újfajta gondolkodás jellemez.
“Kínai tudósítónk”, donghaj-i barátunk, Cao Shengli felhívta a figyelmünket egy tanulmányra, ami 15 pontban szedi össze azokat az alapvető folyamatokat, amiket a vírus felbukkanása miatt figyelembe kell venni Kínában (és vélhetően a világ más részein is). Talán nem meglepő, hogy a járványhelyzet például az online kereskedelem fellendüléséhez vezethet, miután az emberek igyekeznek majd távol maradni a zsúfolt üzletektől, ugyanakkor maradnak olyan szegmensek, amik nem válthatók ki kizárólag online eszközökkel, hiszen az emberek továbbra is igénylik majd a “testközeli” tapasztalatszerzést, mint amire az ingatlan-, vagy autóvásárláskor lehet szükségük.
Másik fontos terület, ami egy vírustámadás velejárója, hogy a szükség szerűen elszigetelt (vagy elszigetelődött) emberekre nagy mentális nyomás nehezedik. Ezért a lelki segítségnyújtásra is egyre nagyobb szükség van, hogy az emberek ne maradjanak egyedül problémáikkal.
További gondolat a tanulmányból: az orvosi kapacitások végessége szükségszerűvé teszi a meglévő erőforrások szakszerű elosztását. Lazán kapcsolódik ide, de a jövőben megnő az “intelligens városok” jelentősége, ahol a városvezetésnek mindenki számára lehetővé kell tennie, hogy hozzájusson a szükséges információkhoz és a számára fontos ellátásokhoz.
Azt már mondani sem kell, hogy ugrásszerűen nőhet az otthonról nézhető filmek (sőt színházi előadások!) iránti igény, ami jelentős technikai kihívásokat rejt magában és újszerű feladatok elé állíthatja a filmes és a színházi szakembereket is.
Nem tudhatjuk végül is mely változások következnek be gyorsan és melyek lassabban, de egy biztos: a változás már elkezdődött és ezt a koronavírus megjelenése csak felgyorsította.