Johnny Depptől lopva

Posted by

Piréz
“Most olvasom, hogy Orbán egy Johnny Depp filmből lopta az idézetet: “A liberális egy diplomás kommunista.” Egyáltalán nem lep meg, hiszen mindent lop. Pont hülye idézeteket ne lopna?…
De ha már itt tartunk – ha nekem két diplomám van, de nem voltam soha tagja semmilyen pártnak – nem úgy mint ő, akkor én liberális vagyok? De ha már itt tartunk – ha én nem voltam nyolc évig a liberális internacionálé alelnöke, mint ő, akkor most ő, vagy én vagyok liberális?
De ha már itt tartunk – ha én nem voltam besúgó a katonaságnál sem, attól én most liberális vagyok?
De ha már itt tartunk – ha a privatizációban nem nyúltam le egyetlen gyárat, állami céget, bányát, stb. attól én liberális vagyok, vagy illiberális? De ha már itt tartunk – ha nem járom be a világ stadionjait közköltségen, attól én liberális vagyok, vagy illiberális?
De ha már itt tartunk – az illiberalizmus, Orbán új eszméje – meghatározása szerint: “a polgári szabadságjogok hiányosságai miatt a nép hatalma korlátozott”. Kikérném magamnak, ha ez a tróger ezekután bármiféle azonosságot szeretne a liberalizmussal, vagy/és velem!
Üzenem azoknak, akik tudatlanul ott tapsoltak az évértékelőn, hogy érdemes lenne figyelmesen elolvasniuk szeretett vezérük eszemei vezérfonalát:
“A fogalom eredeti meghatározása szerint egy olyan kormányzati rendszer, melyben ugyan szabad választásokat tartanak, de a polgári szabadságjogok hiányosságai miatt a nép hatalma korlátozott.
Ennek egyik oka lehet, hogy a demokratikus működést (“fékek és ellensúlyok rendszerét”, a hatalmi ágak szétválasztását) garantáló alkotmányt az adott ország kormánya figyelmen kívül hagyja, vagy ha a szabadságjogok alkotmányos keretei eleve hiányoznak.
Az illiberális demokráciák kormányai felhatalmazva érzik magukat bármilyen intézkedésre, mindaddig amíg országukban rendszeres választásokat tartanak. Az illiberális demokráciák sajátos jellemzője, hogy a választásokon nem biztosítottak az egyenlő versenyfeltételek, hiszen valamennyi hivatalos szerv mellett a televízió és rádióadók jelentős része állami felügyelet alatt áll és a regnáló kormányt támogatja.” Ha még ezekután sem világos, hogy minek vagytok a részesei, akkor kezdjetek gondolkodni, hogy mit fogtok mondani a gyerekeiteknek és az unokáitoknak.”

Kép: Depp, mint kalóz