A semmi elemzése

Posted by

Gaál Péter
Hát én ezt nem bírtam végignézni/hallgatni, tisztelt hölgyeim és uraim. Megpróbáltam. Végtelenül unalmas volt. Nincs az az isten, akinek a kedvéért elkezdeném elemezni. Nincs mit.
Majd Szele Tamás kollégám megteszi helyettem, előre is sajnálom. Én nem, nem, nem. Maradok pár impressziónál. “A magyar továbbra is veszélyeztetett fajta.” Ez volt az első, amit meghallottam. Fáradt vagyok hozzá, vagy lefáradt, hogy kivesézzem, mi az a “magyar fajta” ember, merthogy kutyát, tehenet, disznót, juhot, egyéb háziállatokat már hallottam így nevezni, de embert még nem. “Faj” persze már volt, nem gondolom, hogy azért lett tintás a tenyere, mert ezt javította át, talán eszébe jutottak a Trianon utáni boldog békeidők, melyeket kevésbé boldog idők követtek.
A többi a szokásos dicshimnusz, beleértve a világranglista huszadik helyén álló magyar (sic!) autógyártást, és a többit, a vagyoni különbségek mérséklődéséig (jól olvasták). A boldog és jól élő cigány családok (megismételt) tízezres (sic!) tömegét. A hirtelen fellelt környezetvédelmet. Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg (a Tintin a leghelyesebb) nem született hiába. A szándékos felületesség ünnepelt itt. Nem lövöm le a diplomás kommunistát, Baradlay Jenőben nem volt annyi lyuk, mint ebben lesz holnapra. De hiszen maga a szónok is diplomás kommunistaként kezdte, a kedves papával együtt, még csak liberálisnak se kellett hozzá lennie, az később jött, hogy aztán ahogy jött, úgy menjen is.
Bent kellett volna tartanunk magunk között, kesergett nem is olyan régen nekem az egyik (volt) vezető liberális barátom, ez volt az SZDSZ nagy hibája, még ha csak ez lett volna, teszem hozzá én, de hát
késő bánat, eb gondolat.
Hogy vége a kampányoknak, tette hozzá. A következő két éve nem arról fog szólni. MINDEN arról szól, MINDIG, ezt ő tudja a legjobban. A következő két év rémálom lesz számukra, kampánytól függetlenül. Amúgy nem két év a lauf, még ebben se mondott igazat, mert 2022 tavaszán, azaz két év múlva már javában… szóval, jó az másfélnek is, békeidőben. Békeidő viszont nem lesz.
Elég is ebből ennyi. Egy megfáradt, sótlan, kövér ember erőlködését láttam, egy csomó válogatott imposztor és sleppjük előtt. Nincs róla mit beszélni. Oliver Hardy (a Stan és Pan filmek Panja) klasszisokkal szórakoztatóbb volt, bár mindketten…
Szóval, ide jutott. Már csak ez maradt neki, a kirendelt hallgatóság és a rágicsák.

Kép: A hallgatóság között MTI