Lölő, a polgár

Posted by

Rab László

Oroszi Babett újságíró csak annyit szeretett volna megtudni, hogy mennyiért vette meg Mészáros Lőrinctől (a mágnástól) az állam a Mátrai Hőerőművet. Ami nem kakasos nyalóka, nem is azon a szinten van, mint egy zacskó zizicukorka, nem ártana tudni, mit kóstál. De hallhattuk, nem lehet kérdezni. A „polgár” nem válaszolt, hanem inkább távolodásra biztatott. Mindegy. A bírónak, amikor odakerül, reméljük, nem mondhatja majd, hogy ne zaklassák.
Ferenczi Krisztinával kezdtem a tízes évek elején Felcsútra járni. Váradi András mutatta meg Habsburg József főherceg egykori majorságát, mely közvetlenül Alcsútdoboz fölött van, közel az akkor Csányiék uralta golfbirodalomhoz és Demján Sándor Göböljárás alatti birtokához. Meg az Andy Vajna közreműködésével alapított Etyekwoodhoz.
Váradi András, akit a közelben gázolt halálra egy autó, azt mesélte, hogy a főhercegi majorságban egy wellness-birodalom alapjait rakják le, ide fog az Orbán-klán visszahúzódni, miután kikopik a hatalomból. A birtok, amelyre a cigány-magyar szótárt összeállító főherceg romákat telepített a 19. század végén, ma Orbán Győző cégének tulajdona, Mészáros Lőrinc bérli. De hogy minek és miért, azt eddig még senkinek nem sikerült pontosan kideríteni. Talán azért, mert a környékben lévő összes föld a fennhatósága alá tartozik. Papíron.
Amikor gázszerelő volt, az emberei ott veszekedtek a pénzen a falusi portákon a szétdobált csövek mellett. Ehhez képest mára annyira belepistult a szerzésbe, hogy olykor maga se tudja, mije van. Lett ebből kisebbfajta botrány évekkel ezelőtt, amikor azzal ütötte el a bakit, hogy „összetévesztette az adatot”. Nagyon vicces volt, amikor kiderült, hogy egy százmilliós tételt nézett el a vagyonbevallásában.
Bejutottam akkor hozzá a felcsúti irodájába, egy hatalmas medve bundája hevert a földön, Mészáros ugyanis nagy vadász. A fotóriporter kollégával előzőleg Kajászón riportoztunk. A Felcsúthoz közeli faluban 1,3 millió forintra büntette a fehérvári bíróság Böcsödi Gergely gazdálkodót egy 2013-as jelképes földfoglalási akció miatt. Böcsödi Gergely úgy tiltakozott a földhaszonbérleti pályázatok igazságtalanságai ellen, hogy a faluja határában egy 64 hektáros tábla szélén (az állam földjébe) napraforgót vetett.
Ezzel hívta fel az illetékesek figyelmét arra, hogy a Nemzeti Földalap mintegy kétezer aranykoronával több földet adott bérbe a lehetséges hatezernél egy nem helybéli vállalkozónak (aki tiszta véletlenül szomszédja volt a földművelésügyi államtitkárnak Kápolnásnyéken).
Miközben Mészáros hímelt-hámolt a medvebundás irodában, Óbarok polgármestere éppen kifakadt a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. Borbíró Mihály azt mondta, egyre inkább politikafüggő a pályázati források elérhetősége. A Nagyegyházával közösen vergődő Óbarok az óvoda konyhájára pályázott, tízmillió forintot kért a felújításra, útépítésre szeretett volna még a polgármester 15 millió forintot, de egy fillért sem kapott. Nem könyörög tovább pályázati pénzekért, jelezte indulatosan, ezért hamarosan lemond, még a faluból is elköltözik a családjával.
Az óbarki riportot 2016. április elsején Zsohár Melinda írta. A néprajzos végzettségű kolléga előzőleg szintén a FEOL hasábjain számolt be egy bicskei ipari gyűjtő helytörténeti kincseiről. Mike János esztergályos mester évtizedeken át gyűjtött szerszámait, bútorait és használati tárgyait hosszú időn át bicskei portáján tárolta és állította ki. Csak aztán nem bírt vele, túladott rajta. Az egészben az az érdekes, hogy Mészáros Lőrinc a felcsúti tájház avatásán a Mike-féle gyűjtemény kézműves szerszámait és öreg gépeit is bemutatta az érdeklődőknek. A nábob igen szerény összegért vette meg a készletet, amivel voltaképp megmentette az értékes gyűjteményt. A gyűjtő ugyanis előtte felajánlotta a néprajzi anyagot Bicskének, de az valahogy Felcsútnak jobban kellett. Amikor Orbán Viktor kebelbarátja megvette az Echo TV-t, Zsohár Melinda Mészáros Lőrinc felesége társaságában máris a tévé igazgatóságában találta magát. Az egykori pedagógus, aki Alcsútdobozon, Mányon, Bicskén és Tabajdon is tanított, és akinek „egész eddigi újságírói pályafutása alatt több ezer cikke jelent meg nyomtatásban és az online felületeken számos tárgyban és műfajban”, révbe ért. Nem járt úgy, mint Oroszi Babett, akinek most távolodnia kellett.
Nem a Mike-féle gyűjtemény volt az egyedüli, amit elhappoltak Bicske elől. Így járt a város határában az Erőmű-tó környéke is, amit Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász ’66 Felcsút Kft. vásárolt meg 2014-ben. A terület azóta elzárt zóna, noha a helybéliek a nyolcvanas évek elfuserált eocén-programjának leállítása óta ide jártak horgászni és kirándulni. A tó környékét a Barátság Horgászegyesület gondozta, de aztán elkezdték bekeríteni.
Lölő nem a kopasz vízpartra érkezett. A területet a város korábban gondosan átminősítette belterületté. Ez még akkor történt, amikor egy izraeli fejlesztő bankhitelből fel akarta építeni a tóparton a Budapest Gate Golf and Country Club szállodaegyüttest és lakóparkot. Mészáros végül ezt a „megdolgozott” belterületet szerezte meg különféle hitelmanőverek közbeiktatásával. Az offshore hátterű cég nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas golfpályát tervezett ide, mellé 300 millió euróból villalakásokat, szállodát és konferencia-központot épített volna. A bankhitellel sújtott terveket azonban elvitte a gazdasági válság, felszámolás lett a dolog vége. A 280 hektáros ingatlant 2,8 milliárd forintért hirdették meg, aztán amikor nem kellett senkinek, lejjebb vitték az árat. Az utolsó liciten, 2013-ban már csak 700 milliót kellett (volna) érte adni. Mészáros cége vagy egy-egy családtagja a 15 hektáros tó mellett erdős részekhez is hozzájutott, övé lett a Vál-völgyi vadászterületek északi csücske. A vételár nem közismert.
Az erőmű hűtését célzó tó a nyolcvanas években úgy jött létre, hogy kiásták a medret, de a völgyben a fákkal nem foglalkoztak. A meder uszadékos rejtekhelyei miatt, s főleg azért, mert belső források is táplálták a vizet, kedvelték a halak, a tó horgászparadicsommá vált.
Mészáros elvágta a külvilágtól és körbekeríttette. Több mint tizenöt kilométer hosszan fektettek le a munkások alábetonozott drótkerítést. A rothadó zsilipházat átépítették, és felhúztak két szerény hajlékot is a “kikötőben”. Köréjük különleges és méregdrága fákat telepítettek. A nép egy darabig azon röhögött, hogy a fákat az odaszoktatott vaddisznók rögtön az ültetés után kikaparták.
Sokfélét beszéltek a kisvárosban arról, hogy Mészárosnak mért pont erre a tóra volt szüksége, amikor annyi a pénze, hogy komplett tengeröblökbe is simán bevásárolhatná magát. A dácsajelleg tetszhetett meg neki a szomorú sorsú tóban, amelynek medrét a ragadozó halak annyira kedvelték? Vonzotta volna az elzártság? Az, hogy az Erőmű-tó távol van a kutató tekintetektől? Lehet, hogy a környezetét ennyire szisztematikusan lerabló cápa arra készül, hogy amikor elmúlik a szerzés vihara, itt bújjon el? Kevésbé hihető. Annak viszont, hogy egyszer majd erre zakatol tovább a felcsúti kisvasút, sokkal nagyobb a valószínűsége. De ebből csak akkor lesz valami, ha a mindenható Mini úgy akarja.
Nézegetem a kiakadt hangulatométert, és arra gondolok, kizárt, hogy mindezt meg lehessen úszni. A gyermekpornó-botrányról meg a kultúrára ráeresztett kopók lihegéséről most csak említést teszek. Nem bolondultam meg teljesen, hogy a szabadkőművesekről meg a “létparancsról” szóló újra felböfögött nyilas dumákkal töltsem az időmet. Ébred a kert.

Megjelent a Városi Kurírban

Békési Joe rajza