Lakájok

Posted by

Vágó István
A lakájmédia beleszeretett a gyalázatos ötletbe: megkérdezik a gyöngyöspatai romákat, a bíróság által megítélt pénz kell-e nekik, vagy a kormány által helyette felajánlott oktatás.
Azon túlmenően, hogy a bíróság ítéletét felülbírálnia még a kormánynak se lehet, ennél cinikusabb, a cigányságot jobban lejárató kampány-hadjáratot elképzelni is alig tudok.
A legalább 8 osztályt végzett néző persze cinkosan összekacsint a riport készítőivel: hát persze, hogy a pénz kell nekik! Ez is bizonyítja, hogy a cigányoknak nem kell a tanulás, nem kell a kultúra, csak a pénzre mennek..
Pedig teljesen életszerű, hogy a mélyszegénységben élő, talán el is adósodott szerencsétlen családok kapnak az alkalmon, hiszen az is kérdés, az elégtelen oktatásban részesült gyermekeik el tudtak-e egyáltalán helyezkedni a munkapiacon. Milyen munkát kaphattak a nekik jutott felkészültséggel? Mennyit kereshetnek?
Az oktatás vs. pénz kérdés kifejezetten értelmiségi dilemma. Ennek átlátásához ugyancsak némi erudíció kell, ami nem biztos, hogy megadatott a szülőknek. Ezért aztán a nekik felajánlott egy-másfél millió forint (egy minisztériumi tisztségviselő egy havi fizetésének nagyságrendje, és ezen lovagolnak Orbánék már hónapok óta!) számukra soha nem látott és remélt pénz, ami nyilván el is homályosítja a tisztánlátásukat.
És lássuk be, ekkora összeg nem is kárpótolhatja azt a fiatalok egész életére kiható kezdeti hátrányt, amit a bíróság ezzel kívánt ellensúlyozni.
A megoldás nyilván az lenne, ha a kormány kifizetné az összeget ÉS pótolná az elmaradt oktatást.
A cigányok felsőbbségesen kigúnyolt és elutasított mondatairól készült írások és videó-anyagok pedig – mint az ellenük folytatott gyűlöletkampány eszközei – maradjanak meg mementónak az archívumok mélyén.