Felszabadítás

Posted by

Szűcs Gábor József

Mivel február 13-a van, megindult ismét a vita , felszabadítás volt-e vagy sem Budapest ostroma. A vitát persze a fokozódóan eszement Párt provokálja, mint mindig.
Ez engem arra az egykori kollégámra emlékeztet, aki néhány évvel a rendszerváltozás után elcsodálkozott azon, hogy mi virággal kedveskedtünk a női munkatársainknak március 8-án, hiszen az “valami komcsi dolog”.
1. Pontosan ezt a marhaságot ismételgeti Pesty a Hír TV-ben, százszor egymás után, ha százegyszer mondja el, hogy a “felszabadítás” vagy “felszabadulás” szó baloldali, akkor is baromi tudatlanságról tesz tanúbizonyságot, amin őszintén csodálkozom:
-Magyarországot a nácik 1944 március 19-én megszállták. ha őket kiűzni nem felszabadítás, akkor Pesty (és a neki szekundáló, amúgy is tudatzavaros ifj. Jeszenszky), egyetért a megszállókkal.
– E logika alapján például Buda visszafoglalása a töröktől sem volt felszabadítás, hanem megszállás. Csak akkor tudnám, mit keres a megszálló lovasszobra a Várban (mint tudjuk, tévedésből, de ez csak a személyre vonatkozik).
– Az amerikai bombázókat, noha valóban kegyetlen pusztítást végeztek, Liberatoroknak, azaz Felszabadítóknak hívták, nem véletlenül. Ugyanis (és ez a lényeg), – abban vettek részt, hogy egy őrült “eszme” történelmileg is példátlan gonoszságú diktatúrájától szabadítsák meg Európát.
– Régi igazság, hogy nem lehet szabad az a nép, amelynek kívülről hozzák el a szabadságot. Ha Magyarországon lett volna komoly ellenállás a nácikkal és a nyilasokkal szemben, akkor nem követte volna szovjet megszállás, mint ahogy nem követte sehol, ahol felvették a harcot a nácik ellen. (Igen, Romániában is,Bulgáriában is, Jugoszláviáról nem is szólva). Persze, akkor is szovjet rendszer lett volna, eladtak minket, mint az egész Kelet-Európát, de a katonai jelenlét nem lett volna jelentős). Ilymódon logikus, hogy a későbbi szovjet megszállásért a végsőkig határozatlan, gyáva és bevallottan fasiszta Horthy a felelős.
-Pedig Magyarország győztesként fejezte be a háborút, aki/ami vesztes volt, az a Horthy-rendszer és igenis egyenesági leszármazottja, Szálasi, ők voltak a vesztesek. Nem vagyok azonos.
3. A legnagyobb hazugság azonban sajnos Kukorellyé, aki azt találta mondani: voltak, akik felszabadulásként, voltak, aki megszállásként élték meg február 13-át. Aha,.Egy az egyhez.
Szóval, akit kis híján a Dunába lőttek, és aki feladta azt, akit akit végül Dunába lőttek, – azonos elbírálás alá esik . Aki beült az elkobzott zsidó vagyonba, és akitől elvették életének munkáját és családját gázzal fojtották meg, az azonos elbírálást érdemel? Csak az egyik szerint megszállás, a másik szerint felszabadítás.
Ha következetesek vagyunk, akkor a náci Németország és az általa megtámadott szövetségesek végül is egyenlőek Kukorelly szerint. Akinek eszébe sem jut, hogy olyan Németországról beszél, amely az egész emberi civilizációt fenyegette. Kukorelly semleges akar lenni, objektív olyan ügyben, ahol nincs semlegesség, nincs objektivitás.
4. Az “oroszok” nőket erőszakoltak meg. Tényleg? A világ minden hadserege ezt teszi és mindig is ezt tette. A szerbek például üzemszerűen tették a nemrég lezajlott balkáni (jugoszláv) háborúban.
És a németek? A szovjet foglyoknak sok helyütt kivágták a nyelvét. Rendszeresen gyilkoltak csecsemőket a megszállt Szovjetunióban. Jugoszláviában (Kragujevac) egy egész negyedikes iskolai osztályt végeztek ki. Hogy az “oroszok”raboltak? A szabad rablás már az ókorban, sőt, előtte is megvolt. Mintha a nácik nem küldtek volna haza ékszereket, nem raboltak volna szervezetten festményeket.
A háborúban nem működik a tízparancsolat. A háború a tízparancsolat ellen való. A második világháború az addigi legkegyelettelenebb volt mindegyik közül. Az a katona, aki nem tudta, él-e még a családja, vagy tudta, hogy már nem, aki nem tudta, holnap él-e még és lesznek-e még végtagjai, vagy látása, vagy úgy eltorzul az arca, hogy az anyja, ha meglátja, felsikolt, mert a háború, az bizony ilyen, meg még ilyenebb, az hogyan oldja ezt az elképzelhetetlen, négy évig tartó feszültséget olyan országban, amely megtámadta a hazáját? Amely miatt ő itt van?! Beszélgetéssel?
Ez háború.
Nem kell elkezdeni. És, bár tisztában vagyok a dolog ellentmondásaival, a sztálini rendszer antiszemitizmusával is, és bár azt mondom, hogy a szovjetek nem csak Hitler, de a tábornoki kart 1939-40-ben megritkító Sztálin ellenére is nyerték meg a háborút, – azért mégis csak szovjet katona tépte le édesanyámról a sárga csillagot.
És felszabadították az országot is.

Kép: Szovjet katonák a Nagykörúton. (MTI/INT)