Csak Trump?

Posted by

Kocsis Tamás
„Nagy veszélyben van a liberális világrend, a sorsát a novemberi amerikai elnökválasztás dönti el” – riadóztat a Süddeutsche Zeitung.
Miért is?
Mert a „liberális világrend a tekintélyelvűség ellensége. Illiberális az olyan rendszer, amely korlátozza, illetve teljesen semmibe veszi a demokráciát. Központilag irányítják, autoriter ellenőrzési módszereket vet be, uniformizál, elnyom és elrabolja a szabadság levegőjét. Ilyen Kína, Törökország, Oroszország, Egyiptom, Venezuela, a Fülöp-szigetek, az arab világ jó része és Irán. De egyre inkább ilyen Magyarország és Lengyelország is. A lista azonban nem ér véget még az USA-val sem, amelynek elnöke mind inkább visszaszorítja a jogállamot, gyűlöl és kirekeszt. Az meg különösen zavaró, hogy az Egyesült Államok megadta magát az illiberális kísértésnek. És nagyon nem tesz jót a világnak, hogy Trump sűrűn vált oldalt a szabadságért vívott küzdelemben. Haverkodik Amerika ellenségeivel, viszont összevész a szövetségesekkel. Az illiberálisok legtanulékonyabb követője, a hazugság és a tabuszegés a hatalmi eszközei közé tartozik.”
A következtetés pedig, hogy „visszatért az ököljog, a világ újra rendeződik. De hogy milyen lesz, azt az amerikai elnökválasztás mondja majd meg.”
Hozzáteszem: igen, – de nem csak ott és az! Amerika csak egy példa a sok közül.
„Ebben a helyzetben sokan mondogatják, milyen jó, hogy a nagy vihar közepette legalább Németország a stabilitás szigete, hála Merkelnek. Csakhogy ez a bizonyosság a türingiai választással és Kramp-Karrenbauer lemondásával már oda van.”
Ezt meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung írja, – nem titkoltan figyelmeztetve, hogy a vihar nem csak Németországot fenyegeti…