Átnevelő táborok fiataloknak

Posted by

Eva S. Balogh

Az elmúlt években a közvéleménykutatások azt mutatták, hogy a Fideszt a fiatalok kedvelik a legkevésbé. A Medián 2018 áprilisában úgy mérte, hogy a 18 és 29 év közötti férfiak és nők 37 százaléka szavazna a Fideszre. A párt népszerűsége az életkorral növekedett.  Az 50 éven felüliek 46 százaléka volt a Fidesz-KDNP lojális támogatója.
Másfél évvel később, 2019 novemberében, az önkormányzati választások után a kormány lapok és internet hírek tele voltak olyan cikekkel, amelyekben a Fidesz média propagandistái azon lamentáltak. hogy a fiataloknak fogalmuk sincs a 2010 előtti világról, s ezért könnyen félrevezeti őket az ellenzék “neo-bolsevik” beszéde….Nincs remény, hogy a két tábor között bezárul a szakadék. A Fidelitas, a Fidesz politikai keltetője, nem vonzza a fiatal politikusokat.
Annyiban igaz ez, hogy 2019 őszén egy Závecz felmérés szerint a 28 éven aluliak 18 százaléka azt se tudta, ki az a Gyurcsány Ferenc. S ami még rosszabb a Fideszt támogató 18-29 évesek aránya a 2018-as 37 százalékról 18.5 százalékra esett. A HVG, amely a Závecz-felmérést publikálta, ehhez hozzátette, hogy a trend visszafordíthatatlan. Különösen a jól képzett fiatalok utasítják el a Fidesz anti-demokratikus kormányzását.
A párt néhány felszínes változtatással válaszolt erere a trendre. Néhány jó kinézésű, viszonylag fiatal nőt neveztek ki az egyébként maszkulin kormányba. A Fidelitas élére is nők kerültek. De néhány interjútól eltekintve – amelyek a Pesti Srácokban jelentek meg – nem látok különösebb aktivitást részükről.
Aztán jött az újabb bizarr probálkozás. Orbán Viktor bejelentette, minden 9-12 évfolyamos diáknak finanszírozni fognak két hét külföldi tartózkodást, hogy németül vagy angolul tanuljanak. Ez nem más, mint választási játszma. A 90 milliárd forintos program valószínűleg népszerű lesz a diákok közt. Miért ne lenne? A tanárok esetében – akik kötelezően elkisérik őket – valószínűleg kevésbé. Szabadságuk egyrészét gyerek-csőszként töltik majd.
Most még nem tudni, megvalósul-e ez a mamut-program. De máris itt az új ötlet. Lényegesen kevesebbe kerül. Ingyenes átnevelő táborokat hoznak létre 10 ezer 16 és 18 év közötti diáknak másfél milliárd forintért. A program 2022-ig, a következő választásokig tart. A program hivatalos neve Vándordiák. A Magyar Hang “tudatformáló tábor”-nak nevezte. A hivatalos szöveg szerint ez a program célja:
„a) Megerősíteni az anyanyelvű kultúrában élő fiatalok nemzeti identitását, kulturális elköteleződését, egészséges nemzeti jövőképét. b) Nemzeti identitás megerősítése: magyar hazaszeret, patriotizmus erősítése nemzeti tartalmú programokon keresztül (magyar teljesítmény, történelem, hagyományőrzés, kultúra, identitás bemutatása). Keresztény, nemzeti értékek elmélyítése, tudatformálás. c) Fiatalok lelkének megszólítása. A táborban megkapott identitás/érdeklődés fenntartásának kidolgozása/biztosítása.”
Ha ez nem volna elég riasztó, most arról olvasni, hogy a programot, vagy annak egy részét a Magyarságkutató Intézet nyújtja majd. Úgy tűnik, hogy ebbe az intézetbe a minisztérium körülbelül 50 főből álló szélsőjobboldali, másodrendű kutatóból álló  csoportot gyűjtött össze. Eddig szinte semmilyen munkát nem végeztek, kivéve az erdélyi városokba való utazást és különféle témákról szóló előadásokat, amelyek közül néhánynak semmi köze sincs a magyarok eredetéhez. Az egyik első eredményük a hun és a magyar kapcsolatokkal kapcsolatos régi állítás felmelegítése volt, amelyet kirándulás követett a Pilis-hegységbe, ahol a tudományos kutatók a fény születését üdvözölték.
Kövér László nemrégiben megmutatta teljes képtelenségét arra, hogy megértse, hogy nemzedéke már nem tud szólni azokhoz a magyarokhoz, akik 1990 körül születtek, és akiknek szocializációja radikálisan különbözik az 1980-as évek végi fiatal demokratákétól. Úgy tűnik számomra, hogy a Fidesz vezetésében nincs mentális és érzelmi rugalmasság, ezért nem tud sikeresen kommunikálni a húszas éveikben járó magyarokkal. Azok a zsenik, akik felbukkannak majd ezekben az átnevelő táborokban, semmit sem tudnak a mai tinédzserekről. Nem tudom elképzelni, hogy vacakabbul töltsön el valaki el két hetet annál, mint amit a magyar kormány kínál. Persze, elég könnyű lesz ezeket a táborokat megtölteni, mivel – akárcsak a Fidesz ingyenes egyetemén –  Tusnádfürdőn / Tuşnad Băile-ban -, esténként valószínűleg buli lesz. A hazafiságról és a kereszténységről szóló előadásokat majd végigszenvedik, végig röhögik, vagy teljesen kihagyják , aztán este jön az a néhány dolog, amit valóban élveznek majd.
Azt viszont kétlem, hogy táborozási tapasztalataik eredményeként a következő választásokon majd odaadó Fidesz aktivisták lesznek.

Megjelent a Hungarian Spectrumban, fordította Kereszty András

Kép: Hungarian Spectrum