Az ABB közleménye az ózdi gyár bezárásáról

Posted by

Tegnap Ózd polgámesterének, Janiczak Dávidnak  írását közöltük az Újnépszabadságban, amelyben arról szólt, hogy “Több hetes titkolózás után, többszöri határozott találkozó-kérésünkre, fél órával ezelőtt olyan súlyos leépítésről tájékoztatott az ABB (volt GE) vezetősége,  mely alapjaiban rengeti meg városunk sorsát!” Év végéig leáll a gyár.
Most itt a vállalat közleménye:
“Az ABB ma bejelentette, hogy a piaci kereslet csökkenése miatt bezárja ózdi gyárát, amely 2018-ban került a vállalat tulajdonába, a GE Industrial Solutions felvásárlásának részeként.
Alapos, minden lehetséges forgatókönyvre kiterjedő értékelést követően született meg ez a döntés, melynek legfőbb oka a vevői igények változása. Ennek következtében az ózdi gyár volumene folyamatosan csökken és hamarosan elér egy olyan szintet, ahol már nem lehet gazdaságosan folytatni a gyártást. A megmaradó néhány gyártósort az ABB más, régióbeli üzemeibe telepíti át, ahol megfelelő termelési kapacitás áll rendelkezésre.
A vállalat tervei szerint 2020 végén áll le az ózdi üzem működése véglegesen. A döntés nem befolyásolja az ABB egyéb magyarországi befektetéseit.
Az ózdi gyár főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyárt. A bezárás megközelítőleg 1000 munkahelyet érint.
Az ABB tisztában van azzal, hogy a döntés jelentősen befolyásolja ózdi munkatársainak és családjaik jövőjét, ezért az érintett dolgozóknak támogatást kíván nyújtani, amely meghaladja a munka törvénykönyve által előírt szolgáltatásokat, és remélhetőleg enyhíteni fogja a döntés társadalmi hatásait. A vállalat szorosan együttműködik majd a munkaügyi hivatallal, hogy segítse dolgozóinak elhelyezkedését az ABB valamelyik másik magyarországi telephelyén vagy a térség más vállalatainál, illetve hogy támogassa a szakmai átképzéseket, vagy akár a saját vállalkozások indítását.”