Évértékelő

Posted by

Radnai György
Honfitársaim!
Ugye szólíthatlak benneteket így? Nem bántódtok meg, nem zavar, ha nem teszek különbséget köztetek és nem érdekel: ki keresztény közületek és ki nem az; honfitársam vagy akkor is, ha roma-magyar vagy Gyöngyöspatáról, ha magyar-zsidóként a rabbihoz fordulsz; ha elsírod magad, amikor megszólalsz nagyapádról, aki vagy ilyen vagy olyan ember volt, mert vagy így cselekedett, vagy úgy végezte, ahogy.
Szóval: honfitársaim!
Csapjunk rögtön a közepibe, semmi csűrés-csavarás, még csak egy indián hátasló nyihogása sem: miképpen nektek is, nekem is elmúlt – ahogy a többi – ez, a 2019-es év is: elvitte a devla! Nem is bánom, ott ette meg a fene, ahol, de juszt se siránkozom.
Ezen is túl-vagyunk végre!
Már nem lehet és nincs is több panasz rá, hisz ami elmúlt, arról jót vagy semmit. Akkor inkább a semmi. Fogyott abból már elég, de sajnos maradt is. Se nagy meleg, se nagy hideg nem volt; nekünk a tarcsiból futotta a rezsire, meg kalácsra is. Akkor meg legyen ennyi elég.
Bíz’ a jövő?!
Ez itt most a nagy kérdés, honfitársaim. Ez..
Merre tovább, vajon merre van az előre?!
Mert ti is „látjátok feleim szümtükkel”, hogy én is haladjak a kórral, akarom mondani a korral; bizony mostanában nem az „Új időknek új dalaival” arat, legalább itthon sikert a magyar! Ti is azt látjátok ugye, amit én, hogy: „mik vogymuk: isá, por ës homou/ vogymuk. Mënyi milosztben/ terömtevé elevé miü isëmüköt/ Ádámot, ës adutta valá neki/ „paraadicsumot házoá” fölidézése teszi boldoggá, ujjongóvá hazánknak az un. hazafias többségét? Akik úgy látják az ő’ szümtükkel, hogy végre nyúlunk őseinkhez, szent énekihöz (legalább érteném is, amit írok, mondok) mindenki megelégedésére. De bizony én sajnos a kisebbséghez tartozék, aki „Engede ördög intetének, és evék az[on] tiltott gyümölcstol” még ha „az[on] gyümölcsben halált evék” is! Hát most megnézhetem magam, s velem együtt azok az átkozott gyümölcs-evők mind, a haza rút ellenségei!
Hol van már „Dévény”?! Bizony most megint oda van.
De jövőre is oda lesz-e? Hátha talán közelebb (lép)?
Mert gondoljátok meg, legalább Ti, kisebbségben leledző honfitársaim, akik „megzavartátok” azt az áldottan békés, még csak nem is a Duna-parton zajló megemlékezést, meddig lehet az, hogy mindig egy picike gólocskával marad le nemzeti tizenegyünk az mennyekbe jutástól: egyszer ránk is virrad(hat) csak majd az szerencse csillaga (még ha nem is a tiltott önkényuralmi jelképe)! És akkor lesz itt minden meg Kánaán, talán még családi pótlékemelés is, bár annak még kisebb a valószínűsége, mint hogy a mi Dzsudzsinknak elsüljön a lába.
Szóval: föl-föl a fejjel, nem kell átmenni a szemben lévő járdára (még), nem kell a villamos végébe húzódni (még), jelvény se kell, kitűző se: hát akkor?! Talán idén se lesz nagy meleg, se nagy hideg; talán Nektek is, nekünk is „fussa” még a tarcsiból a rezsire, ha kalácsra már nem is…

2020. 02. 10. hétfő