Milyen sas? Mit csinált?

Posted by

Gábor György
Most aztán Orbán feladta a leckét: fél Magyarország épp azon van, hogy kódolja a miniszterelnök rejtélyes üzenetét, miután repülőgépével Berlinben földet érve az alábbiakat tette közzé: „A sas leszállt // The Eagle has landed”.
Épp, mint Neil Armstrong, amikor a Hold felszínén, a Tranquility Base-en, azaz a Nyugalom bázisán landolt: „The Eagle Has Landed!”
Akkor most miért is mondja ezt Orbán? Fogalmam sincs. Meglehet, amint a holdexpedíció után elszaporodtak az összeesküvés-elméletek, melyek szerint nem is járt ember a Holdon, s az egészet egy filmstúdióban vették föl, sok-sok hibával és pontatlansággal, ugyanúgy lehetséges, hogy valójában Orbán sem járt Berlinben, s ő is csak egy filmstúdióból jelentkezett be, ahol végre az ő életrajzából készült forgatókönyv alapján, s az ő főszereplésével kezdték el forgatni az Attila, az Isten ostora, Csaba királyfi és Vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzó úr őfőméltósága konvergenciája a csillagösvényen c. végtelen részből álló sorozatot.
Én azonban ennél sokkal kézenfekvőbb megoldásra gondolok: vidulj, gyászos elme! megújul a világ – barátaim, akinek van füle, hallja meg: kezdetét vette az orbáni konszolidáció! Ennek szemérmes, de férfiasan őszinte jele volt az orbáni bejelentés: a tavaszi falevélként rezdülő riadtság, a tartózkodó szégyenérzet, a hamvas tartózkodás, s a ki tudja, mit hoz a holnap törékeny kiszámíthatatlansága, amely mögött érzékelhetővé lett a világra való nyitottság, s a szándék az elszánt és őszinte vallomás megtételére: A sas leszállt! Orbán coming out-ja, másságának ország-világ előtt történt nyílt megvallása feltétlen tiszteletet érdemel. A magyar miniszterelnök ugyanis Zeusz szavait ismételte meg, aki az istenek örök lakhelyéről, az Olümposzról sas képében szállt alá a földre, hogy beteljesüljön Ganümédész iránti szerelme, és izzó vágya kielégülésre leljen: azért, hogy Zeusz, a főisten egyesüljön végre fiúszerelmével.
Orbán helyesen gondolkodik: hogy ezt a saját rajongótáborával miként lesz képes kommunikálni a nagyszerű Rogán-Habony duó, az képezze az ő szakmai kihívásuk tárgyát. A másik oldalon azonban ezt a többség abszolút elfogadhatónak, mi több, természetesnek tekinti, és semmiképpen sem természetellenes vagy bűnös párkapcsolatnak, úgyhogy a konszolidációs törekvésnek ez a kétségtelenül nem mindennapos, de annál figyelemreméltóbb módja és formája a másik oldalon egészen biztosan a teljes elfogadásra és szimpátiára talál majd.
Orbán figyelmét csak egy dologra hívnám fel, ugyanarra, amit Platón nyomán Michel Foucault hangsúlyozott A szexualitás történetének II. részében, A gyönyörök gyakorlásában, hogy tudniillik az erkölcsi határvonal nem a homoszexuálisok és a heteroszexuálisok között húzandó meg, hanem a mértékletesség és a kicsapongás között.
Éppen úgy, mint a tisztességes és a tisztességtelen vagyonszerzés esetében.

Kép: Csillagh Lea illusztrációja a Facebookon