NAT-őrület

Posted by

Vásárhelyi Mária
Higgyétek el, hogy ez az egész NAT-őrület is elsősorban azt célt szolgálja, hogy a társadalom egy nagyon széles rétegét egymásnak ugrassza.
Szülőket a tanárok ellen, tanárokat a szülők ellen, tanárokat és szülőket egymás ellen, gyerekeket a felnőttek ellen és vice versa. Iskolákat iskolák ellen. Hogy szétverje a még működő tanári közösségeket, és a szülők egymást is utálják.
Hiszen nem olyan nagy barmok, hogy ne tudnák, hogy a tanárok ezután is azt fogják tanítani, amit jónak látnak, ahogyan ez a Kádár-rendszer idején is mindvégig történt. Aztán majd a számukra elfogadhatatlan kötelező részeket feladják otthoni feladatnak, a megfelelő kimondott vagy metakommunikatív jelzésekkel kísérve.
Ez persze tovább rombolja a nyílt, őszinte társadalmi párbeszéd esélyeit, de szerintem azok közül, akik rossz és náci írónak gondolják Wass Albertet és Nyírőt, ezután sem fogják tanítani, vagy ha igen, akkor egyértelművé teszik, hogy mit gondolnak róluk. És továbbra is fogják tanítani azokat a dolgokat, amiket ők fontosnak és értékesnek tartanak.
Azok pedig, akik eddig is tanították őket, most még nagyobb önbizalommal fogják ugyanezt tenni. Viszont ahogy az ismerőseim körében és a facebookon is látom, a NAT körüli indulatok és viták tovább frusztrálják a pedagógusokat és a szülőket is, egyre hevesebb indulatok feszülnek egymásnak, és ez a cél.
Mi pedig tényleg csak úgy tudunk ez ellen védekzeni, ha megtaláljuk a legkisebb közös nevezőt, amely mentén össze tudunk fogni ez ellen az ócska, primitív, romboló parancsuralmi rendszer ellen.

Címkép: A bonyhádi evangélikus gimnázium Wass Albert rajzversenyének győztes rajza