Miért migrálnak életerős férfiak?

Posted by

Veress Jenő
Nem tudom, nem értem én ezt a migrációt. „Életerős katonakorú férfiak” migrálják be világunkat – ez az agyatlan, gyűlöletkeltő narratíva. Miért migrálnak életerős férfiak?
Feleim!
Elmondom nektek, hogy ha az én hazámban virtigli civil, de „életerős katonakorúként” bármely hatalom arra akarna kényszeríteni, hogy háborúba menjek olyasmiért, amiért épeszű ember nem ontja vérét, én is simán nekimennék a határnak.
Ha az én hazámban 2 vagy több zavaros identitású „hadsereg” gyilkolná egymást, azaz a népét és csak a jóisten tudja, melyikbe hurcolnak bele erőszakkal, hogy a véreimet lőjem, akkor meg pláne. Satöbbi, értitek ti ezt…
Még akkor is, ha Magyarországon emiatt gyűlölet és megvetés sújtana.
Két idézet hamarjában, ami ezzel kapcsolatban eszembe jut. Az egyik Karinthyé:
„A kommünben Béla pincért bevitték vöröskatonának. Két nap múlva megjelent a kávéházban.
– Na, mi a’ Béla? Kiengedtek?
– Tessék jól megjegyezni, nagyságos úr – az Eszme meghalhat, de én élni fogok!”
A másik a Švejkből származik.
„Ismertem egy segédtanárt, aki nem akart mint matematikus, a tüzérségnél lövöldözni, és ezért ellopta egy főhadnagy óráját, hogy a fogházba kerüljön. Tettét a legalaposabban megfontolta. A háború nem imponált neki, és nem bűvölte el. Hogy az ellenségre lövöldözzön, és a másik oldalon éppoly szerencsétlen matematikus segédtanárokat öljön halomra a srapneljeivel és a gránátjaival, ezt ő hülyeségnek tartotta.
– Engem senki se gyűlölhessen holmi erőszakért – mondta magában, és nyugodtan ellopta az órát.”
Remélem, eléggé érhető voltam.