Az árok partján

Posted by

Lana meséi

Kedves gyerekek, most egy elég szomorú mesét mondok nektek. Képzeljétek csak el, Bolondország kettészakadt. Középen egy hatalmas árok tátong. Sem átugrani, sem megkerülni nem lehet.
Az egyik oldalon, a jobb oldalon, fekszenek a királypártiak. Nekik már annyi. Szegények mind átestek az agyeltávolító műtéten, amire a király szerint azért volt szükség, hogy boldogan éljenek, míg meg nem halnak. A jobbosok tehát ott fekszenek az árok partján, tágra nyílt szemük az égre mered, karjuk egymásba fonva, s nagyon boldogok. Szájuk szegletében kedves mosoly. Örülnek. Az égre vetítik nekik a nagy ország térképét, s minden nap látják, ahogy a király nagyapja ott lovagol a fehér lovon, a hegyeiken meg medvék sétálnak. Látják a tengert is, ahol egy gázos ember éppen kiszáll a hajójából, ekkor tapsolnak. S az égen megjelenik nekik a király is, népes családjával, éppen a legkisebb lány esküvőjére készülnek a csilivili palotában. Az agyhalottak boldogok. Nem is kell nekik nagyobb öröm, mint szeretett uralkodójuk boldogsága.
Az árok másik oldalán látni a királypártiak ellenségét, a szegény bolondokat. Ők mindnyájan egy üstben főnek, s csodák csodája, ők is elégedettek a sorsukkal. Igaz vannak páran, akik megpróbálnak kiugrálni a fazékból, de hamar visszatérnek. Már csak azért is, mert ott áll egy aranytalléros kabátban egy jóember, aki az ugrálóknak a fejére koppint egy súlyos kalapáccsal.
Jobb a langymeleg, mondják, s bebújnak ismét a húsos fazékba. Rájuk nem is érdemes több szót vesztegetni, s ha jól tudom, nekik nem volt még meg az agyeltávolító műtétjük, ám lassan, de biztosan rájuk is sor kerül. A királynak ugyanis a híres pszí sebésze távolról is el tudja végezni a műtétet, titokban már kísérletezett is néhányukon. Nekik megengedték, hogy az árok partjára hasaljanak és átnézzenek a túloldalra.
A szakadék az árok felett azonban egyre csak nőtt az utóbbi időben. Mind a két partról hatalmas darabok omlottak már a mélybe, s a folyamat egyre gyorsul. Az árok partja egyre közelebb került a két oldalon sziesztázókhoz.
A vége pedig az lesz, higgyetek nekem, hogy leomlik a part és eltűnik Bolondország.
S marad a végtelen fekete mélység. Na ugye mondtam, hogy szomorú lesz?