A hadügyminiszter telefonál

Posted by

(Tudósítónktól)
Ebből megint film lesz. Gilbert Chiklit, 2015-ben egyszer már hét év börtönre és egymillió eurós kártérítésre ítélték azért, mert szélhámoskodott. Akkoriban nagyvállalatok vezetőjének adta ki magát, és arra kérte “munkatársait”, hogy titkos fejlesztések finanszírozására küldjenek pénzt egy bankszámlára. (Ami történetesen az övé volt). Bankok, milliárdos vállaltok középvezetői voltak áldozatai. Egyszerűen felhívta őket, és bemutatkozott, ő az elnök, vagy a vezérigazgató. Ebből az esetből film lett. “Je compte sur vous” Je compte(Számítok önökre) volt a címe.
Az ügy nemzetközi vizsgálatakor, Ukrajnában, találtak egy szilikonból készült arc-maszkot, amely II. Albertet, Monaco uralkodó hercegét ábrázolta. Akkor azt feltételezték, hogy Chikli és Ukrajnában letartóztatott társa. Anthony Lasarevitsch arra készült, hogy a herceg nevében csapjon be embereket.
De végül nem Albertet személyesítették meg.
Chikli és Lasarevitsch öt társukkal Izraelben,Tel Aviv egyik külvárosában berendezték a franca védelmi miniszter irodáját. Egy régi mahagóni íróasztalon, divatjamúlt telefon és  akták sorakoztak, a háttében Hollande elnök portréja, a francia és az EU zászló. Innen indult aztán a művelet. Az asztal mögött – állítólag – Jean-Yves Le Drian (védelmi) miniszter ült. Valójában (az ügyéség szerint) Chikli szilikon maszkban.
Az ál-miniszter telefonált, a minisztérium levélpapírján leveleket irogatott, és Skype-on beszélgetett kiszemeltjeivel. Nagy kérése volt. Francia állampolgárok estek Szíriában terroristák fogságába. A francia állam hivatalosan nem fizethet értük. De nyitottak egy titkos számlát, amelyről kiváltják majd a szerencsétlen embereket. A pénzt később természetesen visszajuttatják az adományozónak. De ez időbe telik. Nem keveset kért a hamis-miniszter. Tíz-húsz-harminc-negyven millió eurót.
A szélhámos angolul beszélt, francia akcentussal, így nem lehetett megállapítani azt, hogy se franciául, se angolul nem tud tökéletesen.

álminiszter igazi
a valódi miniszter

Jean-Yves Le Drian miniszter (most a külügyi tárcát vezeti)  egyébként azt mondta a bíróságon (a per ezen a héten folyik és február 12-ig tart), hogy meglehetősen jól utánozták a hangját, a beszédmodorát. Persze “egy nagy disznóság”, hogy nevét, képmását ilyen célra használták fel.
Akadtak, akik azonnal küldtek pénzt. Így például IV. Aga Khan és Inan Kirac, egy török milliárdos. Fülöp belga király, Ali Bongo gaboni elnök, Párizs érseke már óvatosabb volt, előbb felhívták a miniszteriumot – és nem küldtek pénzt. De nem is tettek feljelentést. Hátha igaz a dolog…

álminiszter Chikli és neje
Chikli, a felesége és egy macska Tel Avivban

A pénz ment vándorútra. Közel nyolcvan millió euró utazott. Lengyelországba, Kínába, megint Európába, megint Kínába. Végül az izraeli titkosszolgálat ütött rajta az “irodán”, lefoglaltak egy jachtot is a haifai kikötőben, és a társaságot kiadták Franciaországnak. A per lassan folydogál. Chikli arra hivatkozik, hogy a csaló nem is ő volt. “Aki megnézi a képet a Skype-on, és nem látja, hogy az nem Chikli, akkor az vak”.

Címkép: A Skype beszélgetés, amit bemutattak a bíróságon