Meghalt Sárközy Tamás

Posted by

Marosi-Széll György

Rövid, súlyos betegség után, életének 80. évében meghalt Sárközy Tamás jogászprofesszor – tudatta a Magyar Jogász Egylet.
Sárközy Tamás a magyar társasági jog és a gazdasági rendszerváltozás meghatározó alakja volt, közgazdász- és jogászhallgatók nemzedékei lehettek részesei egyéni hangvételű, a diákok körében legendássá vált előadásainak. Az MTA Jogtudományi Intézetének professor emeritusa tanszékvezető egyetemi tanára volt a Budapesti Corvinus Egyetemnek és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek, emellett hosszú ideig betöltötte a Magyar Jégkorong Szövetség elnöki tisztét is.
Isten vele, Tanár Úr! 1980-ban, fiatalon, ő talált az akkori időknek megfelelő formát az egyik legelső magyar menedzservállalatnak, a sok tehetséget felkarolt és alkalmazott Alkotó Ifjúság Egyesülésnek. (Annak alapításában társam, majd vezetőjeként utódom, dr. Böle Dezső dózsás jéghokis volt és így bejárása volt a jogászprofesszorhoz, aki a Jégkorong szövetsége elnöke is volt.)
Későbbi pályámon, a Nemzeti Bank Innovációs Alapjánál is több alkalmam volt vele találkozni, tanácsait kérni, különösen a gazdasági társaságokról szóló törvény kialakításakor, finomításakor. Szakmai társaságban hallott előadásai maradandó élményt jelentettek. Egyéniség volt és tudós. Jó idők voltak.