Iowa után – Trump nevethet?

Posted by

Kereszty András
Vicces napokon vannak túl Amerikában.  Trump elmondta ilyenkor szokásos év eleji üzenetét az Unió helyzetéről. Az Unió helyzetét viszont minden mondatánál jobban jellemezte az, hogy nem fogadta el Nancy Patricia Pelosinak, a képviselőház demokrata elnökének (egy nőnek!) a kezét. Nancy viszont a beszéd alatt akkurátusan kis darabokra tépkedte az elnöki szózat  – számára átnyújtott – példányát.
De az Unió helyzetét talán még ennél is jobban jellemezte az Iowa államban tartott demokrata kaukusz, ami az előválasztás különös formája. Ez úgy működik, hogy az emberek szavazókörönként összegyűlnek egy teremben, ahol meghallgatják a jelöltek képviselőinek kampánybeszédeit. Ez után minden jelöltnek lesz egy csoportja a terem egy-egy sarkában. Miután a legtöbb szavazókörben 15 százalékos küszöböt kell megugrani, a 15 százalék alatti csoportok feloszlanak, tagjaik a második fordulóban választhatnak, hogy melyik csoportba állnak át. A második forduló után a szavazókörök eredményt hirdetnek.
Akármilyen egyedi ez a forma, eddig meglehetős biztonsággal mutatta meg, kinek van esélye arra, hogy a demokraták elnökjelölte legyen. Most viszont a New York Times azt írja, hogy Iowa nem számít. A jövőben ne Iowával kezdődjön a demokrata kampány. Iowa ugyanis túlságosan fehér és idős állam. Nem reprezetálja Amerikát. Különben is, milyen dolog az, hogy két nappal a kaukusz után még mindig csak 62 százalékon tart az eredmények összeszámlálása.
Ami azt illeti, a részeredmények elég meghökkentők. Az első helyen Pete Buttigieg (valahogy úgy ejtik, hogy Bútedzsádzs), a másodikon Bernie Sanders. Vagyis a legfiatalabb (38) és a legidősebb (78) jelölt.
Politika tudorok szerint két megválaszthatatlan ember. Sandersnek nem is a kora a legnagyobb hátránya, hanem az, hogy régivágású bal-liberális demokrata. Ezek ideje – mondják a bölcsek – rég lejárt. Ezzel a Buttigieg fiúval pedig az a baj, hogy nyíltan homoszexuális, házasságban él egy férfival, aki őt “feleségeként” emlegeti. Egy korábbi fekete után most lehet-e egy ilyen – átlagtól elütő – ember az Egyesült Államok elnöke?
A novemberi elnökválasztásig még jócskán van idő.
De érdemes itt, az Európai Unió egyik tagországában elgondolkodni azon, hogy mit jelentene Trump újraválasztása. Ez ugyanis szinte egybeesne a végleges brexittel. És már most hallani olyan hangokat, hogy Britanniát az Unióból való kiválás következményeitől megmentheti az “atlanti szövetség”. Donald Trump és Boris Johnsonson összefognak. Két – hogy is fogalmazzak – nem túlságosan mérsékelt és visszafogott úriember.
Az Uniónak, saját érdekében, figyelnie kell Amerikára. És persze Londonra is.

Kép: Pelosi a beszédet tépkedi. FORRÁS: PICTURE-ALLIANCE/AFP/USAGE WORLDWIDE/ALEX WROBLEWSKI