Sírgondozó és főgorvos

Posted by

Kelen Károly
Amikor a nyolcvanas évek elején a Művelődési Minisztériumban dolgoztam, az osztályvezető egy becsületes katona volt, aki nagy vadászpilóta-karrier előtt állt, de egy földi gyakorlaton kinn felejtették az őrségben, miközben leszakadt az ég, és mindenki fedél alá menekült, ő meg híven tartotta a helyét. Megfázott a veséje, többé nem repülhetett, így került „kulturális vonal”-ra.
Akkor még nem sejtettem…
A XXI. századi Magyarországon – ma – történt, hogy „nemzetbiztonsági okokból” menesztették a Honvéd kórház orvosigazgatóját (akinek már rég lejárt a működési engedélye, és nincs megfelelő szakképesítése), a helyére pedig…
De figyeljetek csak:
„A menesztésről az intézmény főparancsnoka, Kun Szabó István egykori hadisírgondozó, gépészmérnök, haditechnikai menedzser rendelkezett.”
Sírgondozó!
(Az orvosigazgató) „Helyét ideiglenes jelleggel ismét a fogorvos végzettségű Muzsay Ildikó veheti át, míg nem találnak megfelelő végzettséggel és tudományos fokozattal rendelkező orvosigazgatót.”
Fogorvos! (Így lett főgorvos.)
De még az is mai hír, hogy „Ha a kormány rábólint, Demeter Szilárd vezetésével létrejöhet egy olyan csúcsintézmény, ami maga alá rendelne több, már létező intézményt, ösztöndíjat, ingatlant, valamint a Kultura.hu portált.”
Demeter Szilárd.
Aztán meg Schmidt Mária Kásler miniszternek, Káel Csaba filmalap-vezetőnek meg L. Simon Lászlónak írt levelében tiltakozik, hogy a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjat akar adni Szabó Istvánnak.
Schmidt Mária.
(A kormánnyal akarja megakadályoztatni, hogy egy egyesület díjat adjon. Persze olyan is az az egyesület, meg annyit is ér a díja. Ráadásul Szabó valóban besúgó volt…)
Csodás nap, csodás világ!