Gyülöletbeszéd és liberalizmus

Posted by

Kaltenbach Jenő

Jónéhàny éve màr annak, amikor még ombudsman koromban vita volt arról, hogy a rasszizmus, antiszemitizmus ellen szabad e, célszerű e a jog, különösen a büntetőjog, eszközeivel fellépni.
Többek között arról, hogy a kisebbségek elleni közbeszéd, izgatàs, uszítàs, az un. gyűlöletbeszéd, vagy pl. a holokauszt tagadàs legyen e büntetendő.
Annak idején is, meg ma is azt gondoltam, gondolom, hogy a jognak a lehetőségeit igenis igénybe kell venni, mert ezek a szabàlyok egyérteműve teszik, hogy az àllam, a közösség hogyan viszonyul az ilyen magatartàsokhoz. Persze csak akkor, ha a megalkotott szabàlyokat következetesen alkalmazzuk is, nem úgy mint nàlunk, ahol csak a díszlet szerepét jàtsszàk, feladatuk a (hamis) làtszat keltése. Félrértések elkerülése végett; a jog mellett természetesen helye van, sőt szükséges a meggyőzès is.
Kaptam is a fejemre a “liberàlis” megmondó emberektől, akik, liberàlis jogàszok, szociológusok, újsàgírók uniszonó az amerikai példàt mantràztàk, mondvàn, hogy a célszerű eszköz nem a (büntető) jog, hanem a tàrsadalmi, civil ellenàllàs, az egészséges közösségi immunrendszer, mint ahogy az a mintànak tekintett USA-ban van. Első a mindenható szólàs szabadsàg, amely az emberi szabadsàg gràlja.
Nincs bennem triumfàlàsi vàgy, nem érzek elégtételt, de azt hiszem az azóta eltelt idő elég meggyőzően bizonyította, hogy kinek volt, van igaza. Mint ahogy azt is, hogy Magyarorszàg nem az USA, sőt a mai USA sem azonos az akkorival. Aligha lehet ma màr mintànak tekinteni ami ott ma, Trump és a republikànusok uralma alatt történik.
Annak idején azzal érveltem, hogy Europa, és abban különösen a kelet, nem az USA. Itt volt, fasizmus, és holokauszt, ott nem. Ma màr azt is hozzàtenném, hogy a múlt rémei ott is felbukkanhatnak, ahol koràbban elő sem fordultak.
Naivitàs volt azt, hinni, és ma is az, hogy a puszta szó ereje elég, bàrmilyen szép is lenne. Màra vilàgosssà vàlt, hogy ez tévhit. A jog eszközei és a szó ereje egymàst segítő, és nem egymàst kizàró intézmények.

Kép: m.nyest.hu