Sólyom az ágon

Posted by

Erdős Renáta

Nemrég hallottam egy nagyon érdekes történetet: Sólyom az ágon

Réges rég élt egy király, aki két gyönyörű sólymot kapott ajándékba, majd meg is kérte az udvari solymászt, hogy tanítsa meg ezeket a madarakat vadászni, arra, hogy visszarepüljenek hozzá, ha elengedi őket, meg mindenfélére. Egy hét múlva megy a solymász a királyhoz és jelenti, hogy az egyik madár tökéletesen repül, vadászik, visszamegy hozzá, de a másik azóta is egy fán ül, mióta megérkezett, még enni sem jön le, úgy visznek fel neki ennivalót is a fára. Nem tudják, hogy mi baja lehet, úgyhogy mindenféle orvost meg nagytudású embert hívnak, hogy derítsék ki, mi baja a madárnak, de sajnos senki sem jár sikerrel, a madár csak ül a fán, nem hajlandó se repülni, sem semmi mást csinálni.
Végül a király kihirdeti, hogy annak adja a fele királyságát, aki a madarát legalább repülni megtanítja, vagy ráveszi, hogy repüljön. Nagyon sokan mentek szerencsét próbálni, telt az idő, de a sólyom csak ült a fán továbbra is. Egy nap aztán, a király éppen kinézett az ablakán, s láss csodát, a mindig fán ülő sólymot látja repülni. Kimegy az udvarra, s kérdezi, hogy ki volt az, aki rávette erre a madarat. Előlép egy fiatal fiúcska, s mondja a királynak, hogy ő volt. A király persze tudni akarta, hogy hogyan vette rá az állatot a repülésre, a fiú pedig azt mondta neki, hogy nagyon egyszerűen! Favágó családból származik, így hát felmászott a fára és lefűrészelte a madár alól az ágat!
Azóta is ezen a történeten gondolkodom. Sokan repülnek, de sokan ülnek ágakon úgy, mint a sólyom. Kapaszkodnak a múltba, régi, rossz kapcsolatokba, még akkor is, ha tudják, hogy repülhetnének is, de nem teszik. Kapaszkodnak félelemből, vagy egyszerűen olyan dolgokhoz ragaszkodnak, amik nem hoznak fejlődést az életükbe, hanem csak visszahúzzák őket. A kérdés az, hogy el lehet e fűrészelni alattuk az ágat? Vagy mi van, ha elfűrészeljük? Lehet e egyáltalán ilyen drasztikus módszerrel rávenni valakit a változásra?

Kép Marik Pál fotója