Vámos 70

Posted by

Karácsony Ágnes
Hetvenéves Vámos Miklós most szerdán. Hétfőn köszöntötte őt Tóth József, a XIII. kerület polgármestere (Vámos Miklós díszpolgár itt, nálunk), és pont ott voltam, és pont hallottam, amiről Vámos mesélt.
Úgyhogy aztán be is álltunk szépen egymás mellé az önkormányzati folyosón, a hátunk mögött lévő kép is fontos, csak azt már nem tudtam befogni a fotóba. Arról a házról írja új regényét Vámos Miklós. A Pozsonyi út 38-40-ről. Ikonikus épület az Újlipótvárosban. A Dunapark Kávéház háza. Báró Hatvany Lajos építtette. Hofstätter Béla tervezte, őt 1944-ben gyilkolták meg a nyilasok. Hofstätter is abban a házban lakott, meg Hatvany is egy ideig, meg még Heltai Jenő, Kéthly Anna, Major Tamás, Szabolcsi Bence, és sokan mások. És Vámos Miklós is. Ma is van ott egy lakása, írni szokott ott. A duplaház története, amit megír, nyilván nem csupán a duplaház története. Az a címe: Órákig a Dunában. Emlékeztünk is ma a holokauszt emléknapján.
Még csak annyit, Vámos Miklós ma arról is beszélt, hogy nagyon hiányzik neki Esterházy Péter. Ahogy ő mondta: “Hiányzik az Esterházy-irány.”

Kép: Karácsony Ágnes szelfi