106 remek jelölt kell!

Posted by

Rózsa Mihály
A Fidesz itt helyben talált egy nagyon jó jelöltet. Dézsiről tudni lehetett, hogy fiatalon egy népszerű helyi zenekart a Citromot alapította meg, amivel jelentős sikereket értek el. Még Pesten is ismerték őket. Annak idején könyvet írt az orvos maffiáról. Ír gyerekeknek meséket és ezeket rajzaival illusztrálja is. Az ország egyik legjobb kardiológusa, aki sok életet mentett már meg. Nagyon sokat tett azért, hogy a győri egészségügyi rendszer jó minőségű legyen. Közvetlen a kommunikációjában és nem szélsőséges, humoros pali.
Az ellenzék megtalálta kényszeredetten Pollreisz Balázst jelöltnek. Akiről azt lehet és érdemes tudni, hogy ő Pollreisz Balázs.
Dézsi egy nagyon részletes és érthető programmal állt elő, világos elképzelést vázolva fel arról, hogy mit akar kezdeni a várossal.
Pollreisz azt mondta a választóknak, hogy Orbán takarodj és ha majd ő lesz a polgármester, akkor jobb lesz az Győrnek.
És akkor ezekhez rakjuk hozzá, hogy Győr hagyományosan fideszes városnak mondható alapvetően. Tegyük hozzá azt is, hogy anyagilag jóval nagyobb lehetőségei voltak a Fidesznek, mint az ellenzéknek. És az sem mellékes, hogy előtte már ősszel eldőlt, hogy a Fidesznek kétharmados hatalma lett a városban, vagyis egy ellenzéki polgármester a győzelme esetén is eszköztelen lett volna. Az egyetlen érdemi dolog, ami Pollreisz mellett szólhatott itt, hogy az ellenzéki aktivisták sokkal intenzívebb, kampányt folytattak , mint az ellenfél aktivistái.
Győr megoldhatatlan feladat lenne az ellenzék számára? Alapvetően Győr egy nagyon nehéz falat az ellenzék számára, de természetesen itt is lehetne, lehetett volna jó eredményt elérni. Itt lenne az ideje annak, hogy valóban tanuljanak a látványos és jelentős mostani kudarcból.
Alaprecept, hogy a választáson mindig nagyon fontos szempont a jelölt személye. Olyan jelöltet kell választani, aki helyben népszerű és aki a civil létezésében letett annyit az asztalra, hogy már csak azok figyelembevételével is vonzó legyen a személye a választóknak. A párt vagy pártok amik mögötte állnak lényegtelenebbek legyenek, mint a jelölt személye.
Nagyon fontos, hogy a jelöltek értelmes programokkal álljanak elő, amik középpontjában a helyi problémák feltárása és azokra érthető és jól kommunikálható megoldások kínálása. Csupán az Orbán takarodj és hasonló jelszavak nagyon kevesek a legtöbb helyen a győzelemhez, ami akkor is igaz, ha ősszel pár helyen még akár ez is elég lehetett most.
A nagy összeborulása mindenkinek nem feltétlen erősítése egymásnak, sok esetben ez kifejezetten egymás kioltását jelenti.
És akkor újra elmondom, amit már ezerszer elmondtam. Az ellenzéknek már most azon kellene dolgoznia, hogy megtalálja helyben azt a 106, helyben nagyon ismert és népszerű többségében civil jelöltet, aki mögé be lehet állni és aki ellen nem indítanak mást. Ki kell dolgozni egy átfogó komolyan vehető kormányprogramot az igényesebb választók megnyerésének érdekében. Feltárni az ország legfontosabb problémáit és azokra abban részletes és valós, nem csodát ígérő megoldásokat kidolgozni. Mellette el kell készíteni egy könnyebben fogyasztható, de jól kommunikálható választási programot is, ami sokakat érintő problémákra ad szimpatikus megoldási alternatívákat. Meg kell találni azt az 5-6 fontos témát, amire profi kommunikációs szakemberekkel felépítenek egy szerethető, jó hangulatú kampányt. Ha ez meg van, akkor álljon fel két darab ellenzéki lista a szavazatok maximalizálásának érdekében. Az egyiken legyen rajta az MSZP és a DK esetleg a PM. A másikon a Momentum, Kétfarkú, LMP és a civilek. A két lista állítson egy közös miniszterelnököt. Egy Donáth Anna például erre ideálisnak látszik. Ha ez lesz az irány, ha ezt fogják megcsinálni, félre rakva kicsit a pártok önös érdekét és nagy arcát, akkor akár majd Győrben is lehet ennél fontosabb választást nyerni. De ezek nélkül, marad az esélytelenség, az eredménytelenség és a NER ezer évig a nyakunkon. Ezt lenne nagyon fontos megérteni és Győr tanulsága is nálam ez leginkább.