Vita a hídról

Posted by

Szabad városok, hiteles írások

Az Újnépszabadság sorozata az ellenzéki összefogás nyomán felszabadult városok életével foglalkozik. Helyi tudósítók jelentése alapján beszámolunk a másik Magyarország eseményeiről, híreiről.

(Tudósítónktól)

(Szentendre) Ennek a hídnak a sorsa nem dőlhet el a polgármester irodájában – mondta Fülöp Zsolt a tavaly – ellenzéki összefogással megválasztott polgármester.
A Dunaparton azon a helyen, ahol most kishajó megy át a Szentendrei szigetre  fából egy makettet építettek, hogy jelezzék meék mekkora területet foglalna el az Eurovelo kerékpáros híd, ha itt épülne meg. Vasárnap 15 órakor kezdődött a lakossági forúm, majd, egy óra múlvatekintettel a hidegre és a nagy érdeklődésre -, a MŰVÉSZETMALOMBAN folytatódott a  diskurzus. Pál Gábor belvárosi képviselő és Fülöp Zsolt polgármester ismertette a tervet.
Az EuroVelo (Európai Kerékpárút Hálózat) egész Európát átszelő, részben megvalósult, részben tervezett kerékpárút-hálózat, ennek egyik útvonala az EuroVelo 6, ami Magyarországon is áthalad. Az „EuroVelo 6 kerékpáros útvonal fejlesztése Dömös-Szentendre szakaszon” EU-s támogatási forrásból megvalósításra váró projekt tervei alapján, a városból egy kerékpáros és gyalogos híd vezetne át a szigetre.
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a Határcsárdánál és két további két hídhelyet is lehetségesnek tartana Szentendre Belvárosának északi részén, a Pásztor rév, ill. a Rév utca térségében. Ugyanakkor a Belváros, illetve a Duna korzó forgalmát kevésbé terhelő déli hídhelyszín vizsgálatától elzárkózik, arra hivatkozással, hogy ennek a helyszínnek a választása a projekt tervezett ütemtervét veszélyeztetné, és végső soron az uniós forrás elvesztését okozná. A megbeszélésen részvevő lakosok többsége épp a déli helyszín mellett érvelt. A polgármester bejelentette, hogy februárban hivatalos formában is kikérik a város lakóinak véleményét.

Kép: Gyülekeznek az emberek a lakossági fórumra