A győri szavazás tétje

Posted by

Pollreisz Balázs, Győr MSZP-s polgármesterjelöltje, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere tartott lakossági fórumot csütörtök délután Győrben. A találkozóról a Mérce közvetített online a Facebookon.
Az időzítés nem véletlen: az októberi választások előtt botrányba keveredett Borkai Zsolt lemondása miatt vasárnap időközi polgármester-választást tartanak a városban. Ez Pollreisz szerint nem csupán egy szavazás, hanem valódi választás lesz.„Választási lehetőség van, hogy mi maradjon ebben a városban: folytassák-e a Borkia bárók vagy esetleg tegyük tisztába a városunk jövőjét?”– mondta az ellenzéki polgármesterjelölt, aki arra bátorít mindenkit, fogjon egy tollat, menjen el szavazni, és vegye vissza a város becsületét. Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, az elmúlt időszakban Győr neve a belpolitikában nem abban a képben tűnt fel, ahogyan azt a győriek szeretnék. A győriek a választással tiszta lapot nyithatnak, lemoshatják azt a gyalázatot, amit az elmúlt években a fideszes politikusok ráragasztottak.
Szerinte a jövendőbeli polgármesternek nem az a feladata, hogy jóban legyen a hatalommal, hanem az, hogy jóban legyen a győriekkel. A polgármesternek nem a hatalomhoz dörgölőzve, erkölcsi aggályait félretéve kell vezetnie a várost„Ne azt nézzék, hogyan kell viselkedni egy diktatúrában, hanem azt nézzék, hogyan kell viselkedni egy demokráciában” – üzente Karácsony.
Szerinte a győriek mellett egy kicsit mindannyiunkról, az egész országról szól a vasárnapi választás. Bár a közbeszéd szerint a politika az ügyeskedésről, a jó kommunikációról, a gaztettekről szól, és erre a fideszes politikusoknak sikerült is ráerősíteniük, mégis nagyon fontos, hogy elsősorban azzal a képpel kellene szakítanunk, hogy a politika a politikusoké.
Szakítanunk kell azzal, hogy rájuk hagyjuk, hogy a saját zsebüket tömjék, hogy elfogadjuk, hogy a politika és az erkölcs két külön dolog. És bár egy városvezetőtől elsősorban azt várják az emberek, hogy jöjjön a busz, vigyék el a szemetet és takarítsák a járdát, ha a politika a gazemberség szinonimája válik, előbb-utóbb nem jön a busz, nem viszik el a szemetet, nem takarítják a járdát.
Karácsony szerint arról fognak szavazni a győriek vasárnap, hogy van-e köze a politikának az erkölcshöz. „Ne csak Balázsra, henem a becsületre szavazzanak!” – üzente a győrieknek.
Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere elmondta, bár ő konzervatív, jobboldali gondolkodású ember, mégis itt van, mert a különbség nem a jobb és a baloldal között, hanem a tisztességes emberek és a tolvajok között van. Ennek pedig éppen Győrben van nagy jelentősége most.

Kép: Pollreisz Balázs

Forrás: Mérce