Kínai vírus: verseny az idővel

Posted by

(euronews) A tudósok állnak a koronavírus elleni küzdelem frontvonalában. A kínai Vuhanból indult, már cseppfertőzéssel emberről emberre terjedni is képes fertőzést egyre több országban, kontinensen, egyre több betegen regisztrálják.A járvány megfékezésében fő faktor az idő. Német kutatók egy új fertőzés diagnosztikai teszttel álltak elő.
– A laborok elemzik a receptünket, megrendelik hozzá a specifikus összetevőket, amik két napon belül eljutnak hozzájuk. Ezzel párhuzamosan megkérik tőlünk ezt a molekulát, amit hamar megkapnak. És máris kezdhetik a diagnosztikai teszteket a páciensektől levett légzőszervi mintákból – meséli el a folyamatot a berlini virológiai intézet kutatója, Dr. Christian Drosten.
A nem regisztrált, de már megfertőződött betegek, akikben lappang a kór környezetükben bárkit, bárhol tovább fertőzhetnek. Ezért is nyilatkozott borúlátóan egy szakértő az Euronewsnak, amikor világméretű járványveszélyről beszélt.
– A légi közlekedés annyira fontos, hogy nehezen elképzelhető a leállítása, hogy így vessünk gátat a terjedésének. Amit tehetünk, az az idő „lerövidítése”. Ha képesek vagyunk minél hamarabb diagnosztizálni, akkor gyorsan intézkedhetünk. Ehhez folyamatosan figyelemmel kell kísérni az eseteket, mert jelenleg még sok a bizonytalanság. Amennyiben az összes gyanús esetet sikerül diagnosztizálni, akkor tudjuk meg, hogy mire képes ez a vírus, és mire nem – állítja Dr. Bruno Lina virológus.