Csótányok és gyufák

Posted by

Rácz Tamás

(Újpest) Hallottunk már egy-két meredek – és hamis – történetet már, például Nokiás-dobozokba rejtett milliókról, de amit a váci református püspök a mai, vasárnapi szentmisén adott elő Kismaroson, az mindegyiket felülmúlja.
Az ember ilyenkor nem is tudja hirtelenjében, mire gondoljon: létezik-e a rosszindulat ilyen foka istenes – úgymond keresztyén – embereknél is, vagy csak érdemes lenne megvizsgáltatniuk magukat.

Csótányos püspök Csuka Tamás váci református püspök ugyanis azt mondta a a málenkij robot áldozataira emlékező, a helyi templomban tartott ünnepi szentmisén – a KDNP-s Rétvári Bence államtitkár után –, hogy személyesen is megtapasztalta „a civilek által kifejtett lejárató tevékenységet”. Példaként a Magyar Helsinki Bizottság egy állítólagos akcióját hozta fel,

„amikor gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait”.

A Helsinki Bizottság jogászai egyébként korábban valóban többször felhívták már a figyelmet arra, hogy embertelen körülmények között tartanak rabokat a magyar börtönökben, emiatt és a börtönök zsúfoltsága miatt egyébként bírósági ítélet nyomán a magyar államnak kártérítést kell fizetnie a raboknak a fogvatartásuk után (ebből a pénzből sok esetben a rabok által elkövetett bűncselekmények károsultjait fizetik ki, ha a raboknak nincsen erre saját pénzük. Orbán Viktor egyébként év eleji sajtótájékoztatóján kritizálta ezt a rendszert, a napokban pedig meg is született a döntés a kifizetések felfüggesztéséről.